Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Údržbu ciest v Dolnom Kubíne zabezpečuje 23 pracovníkov služieb

Ilustračný záber Foto: A.R.K. technické služby s.r.o.

Pracovníkom pri zimnej údržbe najčastejšie robia problémy automobily, ktoré sú zle zaparkované alebo stoja dlhodobo na jednom mieste.

Dolný Kubín 14. januára (TASR) – Údržbu viac ako 80 kilometrov miestnych komunikácií v Dolnom Kubíne zabezpečuje túto zimu dokopy 23 pracovníkov Technických služieb. Tí počas snehovej kalamity od začiatku tohto roka odpracovali v teréne viac ako 1200 hodín. TASR informoval hovorca mesta Martin Buzna.

"Od začiatku januára pomerne dosť intenzívne sneží. Napriek tomu sa nám podarilo mesto udržať v prevádzkyschopnom stave. V prvom rade sme sa venovali lokalitám a komunikáciám, kde je najväčší pohyb áut a prechádza mestská hromadná doprava. Následne sme odpratávali vedľajšie cesty a chodníky," vysvetlil konateľ Technických služieb Dolný Kubín Pavol Heško s tým, že v týchto hodinách pracujú aj na tom, aby sa dostali k ostatným parkoviskám a lokalitám, kde doteraz nemohli z kapacitných dôvodov byť.

Z dolnokubínskych ulíc odstraňuje túto zimu sneh a ľad deväť strojov. Technické služby majú k dispozícii dva veľké cestné sypače, ktoré udržiavajú a posýpajú vozovku. Jeden malý sypač dokáže odhŕňať a posýpať a jeden menší malotraktor vypomáha na chodníkoch. K dispozícii je aj päť traktorov, ktoré odhŕňajú sneh. Podľa konateľa Technických služieb teraz nasadzujú približne tri nakladače, ktoré dokážu odpratávať sneh hlavne z parkovísk a centra mesta. V skladoch Technických služieb sa aktuálne nachádza aj zásoba posypového materiálu.

O časť komunikácií v Dolnom Kubíne sa stará aj Slovenská správa ciest a Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Ten na Orave odhrnul najviac snehu spomedzi všetkých regiónov kraja. "Pre ŽSK je táto zima veľmi náročná, lebo naši vodiči od začiatku zimy v kraji najazdili viac ako 360.000 kilometrov. Čo sa týka Oravy, najazdili 102.000 kilometrov," konštatoval podpredseda ŽSK Igor Janckulík.

V Dolnom Kubíne má ŽSK iba cesty tretej triedy. Tie sa počas zimnej údržby dostanú na rad ako posledné. V uplynulých dňoch hľadalo mesto spolu s Technickými službami a krajom riešenie, ako zimnú údržbu čo najviac zrýchliť a zefektívniť. "Vývoj stretnutia nasvedčuje tomu, že spolupráca by sa mohla zintenzívniť a naozaj vyzerá, že by sme mohli vychytať problémové miesta. Mojou snahou bolo zvolať toto stretnutie práve preto, aby sme zlepšili túto spoluprácu našich a ich zložiek," povedal primátor Ján Prílepok.

Pracovníkom pri zimnej údržbe najčastejšie robia problémy automobily, ktoré sú zle zaparkované alebo stoja dlhodobo na jednom mieste. Niektoré chodníky sú zas na údržbu priúzke, a preto sa tam technika nedostane. Ťažkosti robia aj vyčnievajúce poklopy a obrubníky.