Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kňažia ožíva folklórnymi slávnosťami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podujatie organizuje občianske združenie Krpček v spolupráci s mestom Dolný Kubín a Mestským výborom Kňažia.

Dolný Kubín 18. augusta (TASR) - Mestská časť Dolného Kubína Kňažia v sobotu ožíva 4. ročníkom tradičných folklórnych slávností s názvom Od Kenez po Kňažiu. Na amfiteátri Pod vŕbami pri rieke Orava sa v kultúrnom programe predstaví 120 folkloristov. Pripravené sú aj divadlo, tvorivé dielne, výstava výtvarných prác či krst autentickej knihy miestnych rozprávok a príbehov s názvom Kňažia miesto rozprávky.

„Cieľom každého ročníka tohto podujatia je, aby sa tu stretávala komunita a aby si z miesta, kde býva, vytvorila domov. Aby poznala miestne tradície či minulosť a spoločne utvorila priateľský kruh ľudí, ktorí spolu vytvárajú hodnoty."

"Každý rok pre návštevníkov pripravujeme niečo iné a výnimočné. Tento rok sme dozreli k vytvoreniu rozprávkovej knihy, ktorá zachytáva skutočné spomienky na Kňažiu. Tá bola kedysi samostatnou dedinou so svojou históriou a s veľkým významom pre Oravu,“
uviedla pre TASR zostavovateľka novej knihy Janka Greššová z občianskeho združenia Krpček.

Dodala, že príbehy a rozprávky zozbierali z úst obyvateľov a rodákov z Kňažej. Do procesu tvorby knihy sa zapojila staršia, stredná aj mladšia generácia.

„Myšlienka vznikala päť rokov. Oslovila som rodákov, aby si pospomínali na detstvo, minulosť, prípadne rozprávky. Myšlienkou bolo odovzdávať tradície z generácie na generáciu a podarilo sa nám to celkom dobrým spôsobom. Najstaršia generácia spomínala, stredná zapisovala a najmladšia generácia ilustrovala. Do diela sa zapojilo 30 ľudí a ilustrovalo 14 detí," ozrejmila.

Podľa Greššovej je knižka veľmi zaujímavá nielen pre konkrétne tunajšie rodiny, ale pre každého, kto má aspoň trošku niečo spoločné s Kňažou a zažil atmosféru tejto mestskej časti. „Pretože bude mať pri čítaní týchto príbehov aj na čo spomínať,“ dodala.

Knihu uvedú do života deti z folklórnych súborov z Kňažej, krstiť ju budú vodou z Oravy. „V knihe je zahrnutých 29 príbehov a rozprávok. Je rozdelená do kapitol na rozprávky ozajstné, rozprávky, ktoré rozprávajú deti deťom, o medveďoch i poučné príbehy,“ priblížila Greššová s tým, že veľmi zaujímavou súčasťou knihy je aj slovník tradične zaužívaných kňažanských výrazov, ktorý obsahuje mnohé nárečové pomenovania.

„Okrem kultúrneho programu sa tešíme na všetkých krojovaných, ponúkneme výstavu prác našej najmladšej generácie a fotografie z minulých ročníkov tohto podujatia či originálny fotokútik v starom obraze,“ dodala.

Podujatie organizuje občianske združenie Krpček v spolupráci s mestom Dolný Kubín a Mestským výborom Kňažia.