Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banskoštiavnickú kalváriu tento rok navštívilo takmer 100.000 ľudí

Na archívnej snímke Horný kostol kalvárie v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Branislav Račko

Banskoštiavnická samospráva vyčlenila v budúcoročnom rozpočte mesta na opravu prístupovej komunikácie vedúcej do areálu 150.000 eur. Na dotáciách prerozdelí celkom 47.000 eur v piatich oblastiach.

Banská Štiavnica 14. decembra (TASR) - Na banskoštiavnickú Kalváriu zavítalo tento rok takmer 100.000 návštevníkov. "Čo nás však teší najviac, je, že sa naplno obnovil na Kalvárii liturgický život. Mali sme tu viac ako 25 omší a približne 100 krížových ciest, pričom o mnohých ani nevieme. Takýto počet podujatí tu bol za čias Márie Terézie, keď Kalvária žila naplno," skonštatoval Martin Macharik, predseda Kalvárskeho fondu.

Hoci je už obnova väčšiny objektov v areáli ukončená, na Kalvárii sa pracovalo aj tento rok. Podľa Macharika pokračovali v reštaurovaní veľkej fresky v objekte Sväté schody či odhaľovali fresky v Božom hrobe. "Ide o objekty, ktorú sú v zásade už z hľadiska strechy a fasád opravené. Teraz sa budeme podrobnejšie venovať umeleckým detailom v interiéroch," dodal.

Veľkú pozornosť venujú v areáli aj opravám chodníkov, oporných múrov a zábradlí. "Tento rok sme namontovali vyše 200 metrov zábradlia, opravili sme viac ako 50 metrov zrúteného oporného múru," doplnil Macharik s tým, že v údržbe infraštruktúry budú pokračovať i v budúcom roku.

Obnovy sa dočká aj prístupová komunikácia vedúca do areálu od návštevníckeho centra. "Je na nej veľmi nepríjemný úsek podmáčaný vodou a močovkou z okolitých parciel. Takisto je na nej rozbitý asfalt," priblížil Macharik. Banskoštiavnická samospráva vyčlenila v budúcoročnom rozpočte mesta na opravu tohto úseku 150.000 eur.

Na dotáciách prerozdelí mesto v budúcom roku 47.000 eur


Do konca decembra sa môžu záujemcovia uchádzať o dotácie z rozpočtu mesta Banská Štiavnica na rok 2020. Samospráva prerozdelí v budúcom roku na dotáciách celkom 47.000 eur v piatich oblastiach.

Vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Kamila Lievajová uviedla, že najviac prostriedkov, a to 29.000 eur, je vyčlenených na oblasť športu. Na dotácie z oblasti kultúry a cestovného ruchu počíta banskoštiavnický rozpočet so sumou 10.000 eur, na sociálnu oblasť je vyčlenených 2000 eur.

Na dotácie určené na úpravu verejných priestranstiev vyčlenila samospráva 2000 eur a na úpravu verejnej zelene 3000 eur. Najmenej prostriedkov, 1000 eur, poputuje na dotácie v oblasti školstva.

Žiadosti je potrebné podať písomnou formou na predpísanom tlačive, ktoré nájdu záujemcovia v klientskom centre mestského úradu alebo priamo na internetovej stránke mesta.