Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banská Bystrica: Aj napriek nárastu, chorých na chrípku nie je veľa

Ilustračná snímka Foto: TASR Henrich Mišovic

Hlásenia ošetrujúcich lekárov v tomto týždni ukázali, že na ARO je aktuálne v regióne chorých 1182 ľudí, čo je chorobnosť takmer 410 na 100.000 osôb.

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) - Po minulotýždňovom znížení počtu ľudí s akútnym respiračným ochorením (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), zaznamenali v tomto týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji približne rovnaký výskyt ARO a o viac ako tretinu viac prípadov chrípky. V absolútnych číslach však nejde podľa odborníkov o žiadne alarmujúce čísla.

Hlásenia ošetrujúcich lekárov v tomto týždni ukázali, že na ARO je aktuálne v regióne chorých 1182 ľudí, čo je chorobnosť takmer 410 na 100.000 osôb. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaevidoval tento týždeň jeden potvrdený prípad vírusovej hepatitídy typu A (VHA) u dospelej ženy.

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, najviac chorých je v okresoch Rimavská Sobota, Zvolen a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okresoch Zvolen a Žiar nad Hronom. ARO aj CHPO najviac postihli občanov v produktívnom veku a najmenšie deti. Epidemiológovia predpokladajú, že chorobnosť s nástupom detí do škôl stúpne.