Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

V. Sirotka: Reštaurácie síce nekončia, skrátia otváraciu dobu a ponuku

Ekonomika Tu a teraz s prezidentom Slovenskej asociácie malých a stredných podnikova živnostníkov Vladimír Sirotka. Foto: Tablet.TV

Hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

Bratislava 11. október (Tablet.TV) - Už takmer pol roka sú v platnosti príplatky za prácu počas víkendu a viac peňazí aj za prácu počas nocí a štátnych sviatkov. O tom, ako ovplyvnili podnikateľské prostredie, hovoril prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

Podnikanie je síce ťažšie, no pre príplatky firmy a živnosti nekončia. „Najviac tieto zmeny ovplyvnili pekárne a malé gastroprevádzky, ktoré nie sú v centrách miest, ale na sídliskách a na periférii. Reagovali tak, že upravujú otváracie doby. Pokiaľ majú akcie ako svadby, kary, výročia, vtedy robia ako predtým. Bežné otváracie hodiny skrátili, nepracujú na dve zmeny, ale len na jednu. O rušení prevádzok zatiaľ nemáme informácie,“ upozornil Sirotka s tým, že napríklad vyššie náklady počas sviatkov tieto malé prevádzky nepremietajú do cien. „Predsa nie je možné mať rôzne ceny v menu, ktoré je v týždni a cez víkend. Skôr sa ide cestou úpravy jedálneho lístka, kde býva menej položiek,“ konštatoval Sirotka.

Ďalšia úprava príplatkov smerom nahor príde od mája budúceho roka. Podľa Sirotku podnikatelia s ňou už rátajú vo svojich kalkuláciách. „Fatálne to nebude, ale podnikanie je aj bude ťažšie. Často ide o rodinné firmy, na ktorých je závislé aj sociálne fungovanie rodín,“ dodal Sirotka.

Od mája sa v Zákonníku práce zakotvili zvýšenia príplatkov za nočnú prácu v dvoch etapách, kde sa rozlišuje, či ide o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Pri všeobecnej práci išiel príplatok hore na 30 % minimálnej mzdy za hodinu a v roku 2019 bude zvýšenie predstavovať 40 %. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej stúpol príplatok na 35 % minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka dosiahne 50 %.

Zaviedol sa aj príplatok za víkendovú prácu. Príplatok za prácu v sobotu je vo výške 25 % minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 %.

Zamestnanci majú vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie bude tiež postupné. Od 1. mája tohto roka je vo výške 50 % a od 1. mája budúceho roka bude predstavovať 100 %. Príplatok za sviatok sa zvýšil na 100 % priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50 %.