Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

TÝŽDENNÍK: Zmeny v parlamente, spokojný premiér a dozvuky summitu

Kombo snímka Foto: TASR/Teraz.sk

To najlepšie z tohtotýždňových správ Teraz.sk glosuje Juraj Hrabko.

Bratislava 25. septembra (Teraz.sk) – Tento týždeň rezonovali odvolávanie premiéra v NR SR, vzdanie sa mandátu poslanca Lipšica a podozrenie z opätovného porušenia zákona I. Matovičom.

Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.

Bratislavský neformálny summit EÚ rezonuje vo svetových médiách


Výsledkom vrcholnej schôdzky štátnikov Európskej únie sa venuje najmä západoeurópska a americká tlač. Napríklad The Wall Street Journal uviedol, že hoci prioritným cieľom summitu bolo demonštrovať jednotu, znaky rozdelenosti bloku sa jasne prejavili...viac TU.
JH: „Iba holandský denník však upozornil, v roku 2017 sa budú konať voľby v Nemecku a v Francúzsku. A ak sa v nich dostanú k moci eurokritické strany, ocitne sa celý európsky projekt v ozajstnom ohrození“.



FOTO: D. Lipšic zrazil v Bratislave človeka, ten zraneniam podľahol


Nehoda sa stala na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej v pondelok po 20.00 hodine. D. Lipšic sa rodine ospravedlnil, ponúkol jej pomoc a vzdal sa tiež mandátu poslanca...viac TU.

JH: „Vrátiť to, čo sa stalo sa nedá, ale prístup a postup D. Lipšica bol vzorný“.


Poslanec I. Matovič by pre živnosť mohol prísť o mandát


Aby líder OĽaNO-NOVA prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov. Výbor I. Matoviča nedávno pokutoval za to, že mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovičovi dal pokutu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Ak zákon porušil druhý raz, hrozí mu podľa neho strata mandátu...viac TU.
JH: „Ústavný zákon znie jasne: v prípade jeho opätovného porušenia rozhodne o mandáte I. Matoviča najmenej 90 poslancov. Ako rozhodnú, ponecháva zákon už na nich“.


Premiér Fico ostáva vo funkcii, za odvolanie hlasovalo len 36 poslancov


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov... viac TU.
JH: „Výsledok hlasovania nemohol nikoho prekvapiť, keďže bol zrejmý ihneď po podaní návrhu“.



Medzi najlepšie univerzity sveta sa dostali aj dve slovenské


Ranking vedie Univerzita v Oxforde. Za ňou sa umiestnil Technologický inštitút v Kalifornii. Popri univerzitách z USA a Veľkej Británie sa do prvej dvadsiatky dostala len jedna univerzita z kontinentálnej Európy, a to švajčiarsky Technologický inštitút ETH Zürich. The World University Rankings hodnotí štyri oblasti – vzdelávanie, výskum, spoluprácu s praxou a spoluprácu so zahraničím...viac TU.
JH: „Presne je to tak, že UK v Bratislave je na 601. až 800. mieste a Slovenská technická univerzita na 801 mieste. Žiadne bingo“.


PRIESKUM: Voľby do NR SR by opäť vyhral Smer-SD, pred SaS a SNS


Do Národnej rady SR by sa podľa prieskumu agentúry AKO dostalo šesť strán. Voľby do NR SR by opäť vyhral Smer-SD pred SaS a SNS. Na štvrtom mieste skončila strana Marian Kotleba – ĽSNS nasledovaná OĽaNO - NOVA, MOST-HÍD. Sme rodina-Boris Kollár ani KDH by sa do NR SR nedostali...viac TU.
JH: „Napriek tomu - ako ukazujú iné prieskumy – aj so Sme rodina – Boris Kollár, aj s KDH je nutné stále počítať“.


Graf týždňa: Aktuálne preferencie podľa agentúry AKO