Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

MARIÁN ZEMAN: O ťažkých snoch s van Bastenom i genialite Dubovského

Bývalý futbalista Marián Zeman v štúdiu Tablet TV. Foto: Teraz.sk

Niekdajší vynikajúci futbalový obranca, 27-násobný slovenský reprezentant Marián Zeman patrí dnes k najobľúbenejším futbalovým spolukomentátorom a pred pár dňami bol aj hosťom v štúdiu Tablet TV.

Bratislava 31. decembra (Teraz.sk) - Azda nikto zo súčasnej a možno ani z bývalej generácie slovenských futbalistov nezažil medzi seniormi taký krst ohňom ako on. Stalo sa tak síce už pred viac ako 24 rokmi, no odvetný duel 2. kola Európskeho pohára majstrov (EPM) proti slávnemu AC Miláno má odchovanec bratislavského Slovana Marián Zeman stále v živej pamäti. O tomto zápase, následnej hráčskej či trénerskej kariére, ale i o súčasnej role televízneho spolukomentátora futbalových stretnutí sa dnes už 42-ročný niekdajší vynikajúci obranca rozhovoril v štúdiu Tablet TV.

Nie je to až tak dávno, čo si futbalisti Slovana Bratislava merali v pohárovej Európe sily s tými najslávnejšími európskymi veľklubmi. Či už to boli Real Madrid, AC Miláno, Borussia Dortmund alebo napríklad 1. FC Kaiserslautern, s každým z nich dokázali držať krok a poriadne ich vytrápiť. Odvetný duel 2. kola EPM s talianskym majstrom v novembri 1992 bol pamätný najmä pre vtedy ešte len 18-ročného Mariána Zemana, ktorému tréner Dušan Galis necelých 24 hodín pred výkopom oznámil, že v ňom bude hrať od začiatku a na starosti bude mať legendárneho holandského útočníka Marca van Bastena.

Pozrite si televíznu debatu s Mariánom Zemanom:



„Keď mi tréner Galis pár dní pred odchodom na odvetný duel povedal, že cestujem s áčkom do Milána, v duchu som si hovoril, že super, budem mať krásny výlet, uvidím krásne mesto, krásny zápas, ktorý si odsledujem z lavičky a idem domov. Lenže veci sa mali inak, pretože deň pred zápasom mi oznámil, že pôjdem do základu a budem hrať osobnú obranu na vtedy jedného z najlepších zakončovateľov na svete van Bastena. Priznám sa, že po týchto slovách sa mi nachvíľu akoby zrútil svet, no na druhej strane som mal z toho obrovskú radosť, veď nie každý dostane takú príležitosť. Najmä z toho dôvodu som prežil ťažkú noc, zaspať nebolo vonkoncom jednoduché, mal som všelijaké sny. Našťastie van Basten pre chorobu proti nám nenastúpil, ale pre mňa to nič na veci nemenilo, veď dres AC vtedy obliekali ďalší hviezdni hráči,“ vrátil sa myšlienkami takmer štvrťstoročie dozadu Marián Zeman.

Obľúbený spolukomentátor


Rodák z bratislavských Vajnor mal šťastie si niekoľko zápasov zahrať v jednom tíme aj s dnes už nebohým Petrom Dubovským. Ako si naňho spomína? „Kým neprestúpil Peťo do Realu Madrid, trávil som s ním viac času ako s ostatnými, čo bolo aj logické, pretože patril v kabíne rovnako ako ja k mladšej generácii. O jeho kvalitách netreba veľa hovoriť, bol to jeden špičkový futbalista, ktorý nás aj v tréningových dueloch proti starším spoluhráčom neraz držal nad vodou. To isté o ňom platilo aj ako o človeku, no na druhej strane je pravda, že možno sa ho niektorí novinári aj báli, pretože sa snažil si držať od nich odstup a bol k nim tvrdší. Keď si však niekoho obľúbil, tak mal vyhraté. Takisto to bol vynikajúci chalanisko do partie, v tomto smere bol skutočne fantastický, geniálny,“ zaspomínal si Zeman na jedného z najlepších futbalistov v našej histórii, ktorý žiaľ v roku 2000 tragicky zahynul na dovolenke v Thajsku.

Hoci je Marián Zeman od roku 2011 držiteľom najvyššej trénerskej licencie, momentálne sa okolo zelených trávnikov nepohybuje. Kontakt s futbalom však úplne nestratil, fanúšikom sa totiž častokrát prihovára z televízneho štúdia počas futbalových zápasov ako spolukomentátor. „Raz pred rokmi ma zavolali, aby som si túto rolu vyskúšal a zrejme to dopadlo dobre, keď som tam až doteraz,“ smial sa dobre naladený Zeman a pokračoval: „Keď sme už pri tejto mojej malej futbalovej funkcii, je veľký rozdiel, aký zápas idem spolukomentovať, pretože od toho sa odvíja aj moja príprava naň. Napríklad pri dueloch európskych veľkoklubov nie je z moje strany nejaká špeciálna príprava nutná, keďže viac-menej všetkých hráčov detailnejšie poznám, sledujem ich v televízii týždeň čo týždeň. Iné je, keď idem spolukomentovať menej atraktívne stretnutie menej známych tímov. V tom prípade si naštudujem ich posledné zápasy, zostavy, akým spôsobom hrali, čo bolo o nich písané v tlači a podobne...“