Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

M. KOLLÁR: Dnešný populizmus znamená zajtrajšiu chudobu

Miroslav Kollár v TASR TV Foto: TASR TV

Značku Demokrati budujeme ako základ stredopravej politickej strany, ktorá by na slovenskej politickej scéne mala pôsobiť dlhodobo, povedal poslanec NRSR M.Kollár (Demokrati). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 13. júna (Teraz.sk) – Na poslednej parlamentnej schôdzi nebudú nezaradení poslanci hlásiaci sa k strane Demokrati podporovať populistické návrhy opatrení, ktoré výrazne zaťažujú verejné financie, aj keby im to u časti voličov mohlo priniesť politické body. V TASR TV to povedal podpredseda strany Demokrati Miroslav Kollár.

Za kľúčovú tézu novej strany považuje Kollár tlak na zodpovedné hospodárenie. „Nejdeme získať 30 percent a bojovať s populistami, my nevieme byť autentickejší populisti ako je Fico, Pellegrini alebo Matovič,“ tvrdí Kollár.


Hlasovaním proti viacerým populistickým opatreniam na predposlednej riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR Demokrati podľa Kollára pomohli zachrániť rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur a v tejto politike chcú pokračovať aj na aktuálnej schôdzi parlamentu. „Dnešný populizmus rovná sa budúca chudoba. Pre nás je kľúčové manažovať rozvoj krajiny tak, aby to verejné financie ustáli,“ povedal.



Strana Demokrati pod vedením expremiéra Eduarda Hegera podľa neho vznikla s cieľom spájania demokratických síl. "Značku Demokrati budujeme ako základ stredopravej politickej strany, ktorá by na slovenskej politickej scéne mala pôsobiť dlhodobo," konštatuje Miroslav Kollár. Postupne integrovali stranu Spolu, Zmenu zdola a stranu Šanca, ako aj osobnosti pripravujúce nové strany Jablko či Dobrý deň Slovensko.

„Pridávajú sa ďalšie osobnosti ako prof. Sitár, Dorota Nvotová alebo Jozef Mihál,“ pripomenul Miroslav Kollár.

Spoločným cieľom, ktorý spája konzervatívne, liberálne osobnosti s občianskymi aktivistami, je podľa neho snaha udržať prozápadné smerovanie Slovenska. „Sme na civilizačnej križovatke. Septembrové voľby môžu rozhodnúť o tom, že vývoj posledných desaťročí, kedy sme sa stali súčasťou demokratického Západu, môže byť zvrátený,“ tvrdí Miroslav Kollár.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD s témou neoprávneného ovplyvňovania parlamentných volieb, Demokrati nepodporujú. „Je to len predvolebná hra. Určite sa nebudeme podieľať na šírení hoaxov spochybňujúcich férovosť volieb,“ vyhlásil.

Výsledky volieb môžu podľa Kollára ovplyvniť skôr rôzne dezinformačné kampane. Proti šíreniu hoaxov sa podľa neho dajú robiť intenzívnejšie aj krátkodobé opatrenia, z dlhodobého hľadiska je však problémom samotná kultúra komunikácie. „Máme na tom podiel my, politici, sociálne siete a do istej miery aj ostatné médiá. Ak sa nám podarí uspieť vo voľbách, jedna z mojich osobných priorít je návrat kultúry do životov, vzdelávania,“ povedal.

Hoci po vyhlásení termínu volieb už nie je možné meniť názvy strán, podľa Kollára sa až do 2. júla, kedy je posledný termín na odovzdanie kandidátnych listín do parlamentných volieb, dá rokovať o predvolebnej spolupráci s ďalšími partnermi. Tí by mohli na kandidátnej listine Demokratov figurovať ako jednotlivci. Okrem toho je stále možné vytvoriť aj formálnu koalíciu. „Pre tých, ktorí špekulovali o úpravách názvu strany, táto možnosť padla. To ale neznamená, že je koniec možným ďalším dohodám a spoluprácam,“ uzavrel Miroslav Kollár.