Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M.VOLEKOVEJ: Kim Čong - un oslávi v decembri päťročnicu

Ľudia kráčajú okolo veľkoplošnej TV s televíznymi správami, kde ukazujú severokórejského lídra Kim Čong-una v Soule 4. marca 2016. Severokórejský vodca Kim Čong-un vydal dnes nariadenie, podľa ktorého majú byť tamojšie ozbrojené sily pripravené "kedykoľvek" použiť jadrové zbrane. FOTO TASR/APMarch 4, 2016. Foto: TASR AP

Situácii na Kórejskom polostrove, kde sa septembrovou podzemnou jadrovou skúškou KĽDR opäť vyhrotilo napätie, sa venuje Monika Voleková.

Mladý severokórejský vodca Kim Čong-un (32) oslávi v decembri päť rokov od nástupu k moci a ľud Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa môže tešiť na okázalé oslavy, ako ich má dynastia Kimovcov vo zvyku. V našom postkomunistickom priestore si môžeme myslieť, že Severná Kórea je extrémne komunistická, ale jej ideológia čučche je spojením neokonfucionizmu, stalinizmu a maoizmu. Je dielom prvého lídra KĽDR Kim Ir sena, jeho syn Kim Čong il v nej zdôraznil uprednostňovanie armády. Čučche má tri piliere – nezávislá politika, ekonomická sebestačnosť a sebaobrana vo vojenskej politike.

V pozadí záber Kim Čong-una (druhý sprava) - najmladšieho syna severokórejského lídra Kim Čong-ila počas osláv 69. narodenín Kim Čong-ila, 16. februára 2011 v Pchjong-jangu. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


Najvyšší vodca Kim Čong-un, syn Kim Čong-ila, sa snaží prezentovať najmä vo vojenskej oblasti. Ešte v marci vydal nariadenie, podľa ktorého ozbrojené sily majú byť pripravené kedykoľvek použiť jadrové zbrane. Vytrvalo pokračujú skúšky balistických rakiet a jadrové skúšky, ktoré šokujú svet a zasadá kvôli nim Bezpečnostná rada OSN. Ohrozená sa cíti najmä susedná Južná Kórea za demilitarizovanou zónou, protestuje blízke ostrovné Japonsko a Spojené štáty americké s vojenskou prítomnosťou na juhu Kórejského polostrova.

Na nedatovanej snímke bývalý severokórejský najvyšší vodca Kim Ir-sen (vpravo) a jeho syn Kim Čong-il (vľavo) pri návšteve výstavby priehrady Nampho v KĽDR. Kim Čong-il, syn zakladateľa KĽDR a "večného prezidenta" Kim Ir-sena, zomrel v sobotu 17. decembra 2011 na zlyhanie srdca. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


KĽDR:Z Washingtonu a Soulu môžu byť hŕby popola

Režim v Pchonjangu nedávno realizoval piatu úspešnú jadrovú skúšku v podzemnom komplexe Pchunggje z 9. septembra 2016 s výsledkom: KĽDR dokáže nasadiť jadrovú hlavicu na balistickú strelu. Skúška vyvolala fyzické a slovné zemetrasenie. Juhokórejský Soul nemeškal a zdroj z armády pár dní po skúške vyhlásil, že " každý obvod Pchjongjangu - obzvlášť ten, kde sa prípadne môže ukrývať severokórejské vedenie - bude úplne zničený balistickými strelami a vysoko výbušnými nábojmi, len čo sa objavia náznaky, že Sever použil jadrovú zbraň." Situáciu okorenili juhokórejské tajné služby, podľa nich je Severná Kórea pripravená na ďalšiu jadrovú skúšku. Bombardéry USA na znak demonštrácie sily po jadrovej skúške preleteli 13. septembra nad Južnou Kóreou v sprievode juhokórejských a amerických bojových lietadiel.

Americký bombardér B-1B bomber (vpravo) letí nad základňou Osan Air Base
Foto: TASR AP


Predtým však sa však v auguste konalo pravidelné cvičenie USA a Južnej Kórey, čo Severná Kórea považovala za generálnu skúšku na inváziu. Po akýchkoľvek náznakoch agresie, sa podľa vyhlásenia Pchonjangu Soul a Washington premenia „v dôsledku preventívneho jadrového úderu v kórejskom štýle na hŕbu popola“. Ani juhokórejská strana však nesedí so založenými rukami, v júli premiér Hwang Kjo-an obhajoval umiestnenie amerického protiraketového systému THAAD na juhovýchode krajiny, za čo vyslúžil taký hnev obyvateľov okresu Sundžu, že po ňom hádzali vajíčka. Inú taktiku v júli zvolila Severná Kórea, predložila plán odzbrojenia polostrova s podmienkami. USA a Južná Kórea by mali poskytnúť údaje o amerických jadrových zbraniach a stiahnuť ich zo základní.

Na snímke riaditeľ Juhokórejskej monitoringovej agentúry v Soule Ryoo Yong-gyu komentuje zemetrasenie v severovýchodnej časti Severnej Kórei, neďaleko lokality využívanej na testy jadrových zbraní 9. septembra 2016. Otrasy boli silným náznakom, že išlo o explóziu a že Pchjongjang uskutočnil piatu jadrovú skúšku. Severná Kórea oznámila, že dnes uskutočnila skúšobnú "explóziu jadrovej bojovej hlavice", teda test, ktorý je mienený ako reakcia Pchjongjangu na "nepriateľstvo" Spojených štátov. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP



Míny v demilitarizovanej zóne?


Ukáž mi svoj hnev, povedal majster zen-budhizmu svojmu žiakovi. Keby sa to spýtal v Soule a v Pchonjangu, pokojne by mohli ukázať na demilitarizovanú zónu 250 km dlhú a 4 km širokú, z väčšiny s ostnatým drôtom a mínami. Turista v Južnej Kóreji si ju môže prezrieť, samozrejme, v súlade s bezpečnostnými opatreniami. Koncom augusta však veliteľstvo vojsk OSN v Soule obvinilo KĽDR, že jej vojaci kladú míny v zóne neďaleko obce Panmudžom. Oba kórejské štáty sú stále technicky vo vojnovom stave, v roku 1953 bolo uzatvorené len prímerie, nie riadna mierová dohoda.

Severokórejský vojaci sa pozerajú na juh, zatiaľ čo americkí a juhokórejskí vojaci stoja na hranici dediny Pandžumon, 27.7.2014.
Foto: TASR AP


Vojna sa nevedie len zbraňami, jej informačná verzia medzi autoritársku Severnou Koreou a prozápadnou Južnou Kóreou aj ampliónmi. Zdvojnásobniť počet ampliónov na hraniciach s KĽDR chce do konca roka Južná Kórea, aby mohla intenzívnejšie vysielať proti režimu Kim Čong-una. Vláda v Soule sa tak rozhodla v júli, aby odpovedala na skúšky balistických striel.