Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Omyl R. Fica

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje najbližšiu schôdzu parlamentu.

Predseda parlamentu A. Danko zvolal ďalšiu schôdzu parlamentu s celkom zaujímavým programom. Obsahuje nielen zákon o pozemkových úpravách, ktorý vetovala prezidentka Z. Čaputová, ale aj vládne návrhy na vymenovanie viceguvernérky NBS a predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Ďalej je v ňom viacero návrhov zákonov z dielne poslancov z minulých schôdzí, ako aj návrh na schválenie uznesenia k návratu investičného zlata na územie SR. Bonusom je bod č. 5 návrhu programu, podľa ktorého bude mať možnosť predniesť samostatný prejav I. Matovič a to na základe odporúčania Mandátového a imunitného výboru ospravedlniť za výroky povedané na schôdzi v septembri 2019. Summa summarum, návrh programu januárovej schôdze 2020 má 68 bodov, pričom počíta ešte aj s tromi ďalšími – hodinou otázok, interpeláciami a písomnými odpoveďami členov vlády na písomné interpelácie poslancov.

Samozrejme, počet bodov schôdze sa môže ešte zväčšiť, ale aj zmenšiť. To, koľko ich napokon bude, sa ešte iba uvidí po hlasovaní poslancov o programe. Predseda najpočetnejšieho klubu Smer-SD R. Fico však už oznámil, že nevidí zmysel rokovať o návrhoch zákonov v prvom čítaní, pretože sú podľa neho „nedorokovateľné“. Faktom je, že veľa ľudí, považuje akosi za samozrejmé, že jeden či dva mesiace pred voľbami by už poslanci nemali pracovať, ale poslanecké pôžitky iba poberať. Nie je to však tak. A nielen preto, lebo také niečo zákon nepozná, ale aj preto, lebo to jednoducho neplatí. Argument R. Fica o „nedorokovateľnosti“ neobstojí ani ako výhovorka, pretože návrhy zákonov „dorokovateľné,“ samozrejme, sú. A nikto o tom nevie lepšie, ako R. Fico.

„Vážim si, že je funkčný parlamentný systém a že dva dni pred parlamentnými voľbami môže NR SR prijímať dôležité zákony,“ vyhlásil predseda strany Smer-SD a vlády R. Fico potom, ako parlament schválil návrhy zákonov, ktoré na rokovanie predložila jeho vláda. Inými slovami, parlament rokoval základe iniciatívy R. Fica iba dva dni pred parlamentnými voľbami, čo je aj rekord, ktorý doteraz žiadny iný parlament neprelomil.

Bolo to v roku 2010 a z vtedajšieho, ako aj dnešného uhla pohľadu išlo iba o populistické návrhy, ktoré mali za cieľ zvýšiť popularitu strany Smer-SD vo voľbách. Nič by sa totiž nestalo, ak by ich schválil až nový parlament.
Samozrejme, aj tento raz bude iba tak, ako hlasovaním rozhodne väčšina poslancov. Avšak argument, že je krátko pred voľbami, žiadnym argumentom nie je a preto ani nemôže platiť. Je to skrátka omyl, ak nie čosi horšie.