Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Odovzdané

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Keďže medzi chcieť a môcť existuje rozdiel, uvedené automaticky neznamená, že politické subjekty, ktoré kandidovať chcú aj kandidovať budú, píše J. Hrabko.

Politické strany a hnutia, ktoré sa chceli zúčastniť septembrových parlamentných volieb, už odovzdali kandidátne listiny aj potvrdenie o zaplatení poplatku za účasť na voľbách. Je tak už všeobecne známe, že kandidovať chce 24 strán, z ktorých každá jedna potrebuje na vstup do parlamentu podporu najmenej piatich percent voličov. A jedna koalícia, ktorá potrebuje na prekročenie parlamentného prahu podporu najmenej siedmich percent voličov.

Keďže medzi chcieť a môcť existuje rozdiel, uvedené automaticky neznamená, že politické subjekty, ktoré kandidovať chcú aj kandidovať budú. O tom musí rozhodnúť Štátna komisia pre voľby, ktorá bude kandidátne listiny kontrolovať a iba v prípade, ak spĺňajú všetky potrebné náležitosti, ich do volieb aj zaregistruje. Až po registrácii sa uskutoční aj žrebovanie čísel, s ktorými pôjdu jednotlivé strany a koalícia do volieb.

Mimochodom, niektorí jedinci si už začali robiť z volieb žarty a zahlcovať Štátnu volebnú komisiu volebnou agendou – komisia už minulý mesiac rozhodla, že podanie p. R. C. doručené e-mailom dňa 23. mája 2023 za kandidátnu listinu pre voľby do parlamentu nepovažuje, pretože kandidátnou listinou nie je a ani byť nemôže.

Až po registrácii Štátnou volebnou komisiou – prípadne rozhodnutí súdu o (ne)zaregistrovaní subjektu do volieb – tak bude možné určiť, ktoré kandidujúce subjekty sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ocitnú pod čiarou a ktoré nad čiarou. Pod čiarou budú také, ktorým bude stačiť, keď sa im vráti kaucia, teda, keď vo voľbách získajú podporu najmenej dvoch percent voličov. Iným pôjde o viac a budú bojovať o štátny príspevok, ktorý dostanú, ak vo voľbách získajú podporu najmenej troch percent voličov. Nad čiarou bude zase možné zaradiť také politické subjekty, ktoré majú ciele vyššie, teda budú sa uchádzať o podporu najmenej piatich percent voličov. Platí staré známe a nemenné – niektorým z nich pôjde o moc, iným o veľa a ďalším o všetko.

Samozrejme, nemožno vylúčiť ani to, že aj zaregistrované subjekty sa napokon volieb nezúčastnia, keďže z volieb je povolené aj dovolené odstúpiť. Dôvody prečo alebo za čo pritom povedať nie je potrebné, možno však uviesť, v koho prospech subjekt odstupuje, resp. ktorý iný subjekt odporúča voliť.

O tom je však ešte priskoro čo i len dumať – možno iba zopakovať, že najskôr je potrebné, aby subjekt bol do volieb riadne zaregistrovaný a očíslovaný a až potom sa otvára vejár možností. Isté sa zatiaľ zdá byť to, že každý subjekt, ktorý bude do volieb zaregistrovaný – a viac ako 25 ich byť nemôže – sa bude chcieť aj verejne prezentovať v priamom prenose počas kampane v médiách. Očakávať, že sa niektorý subjekt takej príležitosti, obzvlášť po zaplatení kaucie 17 tisíc eur vzdá, je totiž neadekvátne.

Napokon, k voľbám patrí aj zábava, nielen trojboj hudba-tanec-klobása. A na voľby sa treba tešiť – aj preto, lebo po nich uvidíme skutočný obraz krajiny. Aj keď nemusí byť pekný, rozhodne bude pravdivý.