Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Historicky prvý raz je v parlamente 150 opozičných poslancov

Boris Kollár v TASR TV Foto: TASR TV

Martin Klus je korektný človek. Zahlasoval napríklad za rozpočet a aj vďaka nemu nebolo Slovensko v tomto roku v rozpočtovom provizóriu, povedal v TASR TV Boris Kollár. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 7. júla (Teraz.sk) – Historicky prvý raz je v parlamente 150 opozičných poslancov a vládny kabinet je úradnícky, kreovaný prezidentkou. V dôsledku toho má vláda v Národnej rade (NR) SR ťažkú pozíciu. V TASR TV to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Akúkoľvek legislatívnu zmenu potrebuje kabinet Ľudovíta Ódora presadiť, musí ísť podľa neho cestou konsenzu a ad hoc rokovania s predsedami strán a poslaneckých klubov. „Osobne s touto vládou vychádzam korektne a na čom sme sa s pánom premiérom Ódorom dohodli, to platilo aj z jednej aj druhej strany,“ povedal Kollár. Tvrdí, že parlament účelovo neblokoval vládu len preto, že je úradnícka, podporil opatrenia súvisiace s plánom obnovy, aj skrátené legislatívne konania. „To, čo bolo v prospech tohto štátu parlament nezablokoval iba preto, že je to vláda pani prezidentky,“ konštatoval Kollár.



Vzhľadom na rekonštrukčné práce v rokovacej sále Národnej rady v nej nebude možné do konca augusta rokovať, v prípade potreby zvolania mimoriadnej schôdze však predseda parlamentu avizuje alternatívne riešenie. „Bude v areáli hradu, určili sme na to zimnú jazdiareň. Asi by sme museli zabezpečiť mobilné hlasovacie zariadenie,“ konštatoval.



Zatiaľ posledná mimoriadna schôdza parlamentu sa Kollára týkala osobne, keďže skupina poslancov žiadala jeho odvolanie z funkcie. „Neboli schopní dať dokopy 76 poslancov, aby vôbec otvorili schôdzu. Bola to účelová vec,“ tvrdí Kollár. Tvrdí, že udalosť spred dvanástich rokov bola aktuálne medializovaná s cieľom ovplyvniť parlamentné voľby a nevidí dôvod akceptovať výzvy poslancov, aby sa postu predsedu NR SR vzdal sám. „Práva žien treba chrániť, ale za seba ako otec hovorím, že ktokoľvek napadne moje dieťa, budem ho chrániť,“ povedal Kollár.

Ako predseda NR SR bude mať v tomto volebnom období okrem rokovaní na medzinárodnej úrovni na starosti aj poslednú, slávnostnú riadnu schôdzu parlamentu a po voľbách vedenie prvej schôdze NR SR. „Bude mojou úlohou držať parlament až do schôdze, ktorá sa musí konať do 30 dní po voľbách, poslanci budú do mojich rúk skladať sľub a ja potom moje miesto odovzdám novému predsedovi parlamentu,“ vyhlásil Kollár.

Kandidátna listina hnutia Sme rodina je tvorená prevažne predstaviteľmi hnutia, na 150. mieste však figuruje aj poslanec, ktorý bol do aktuálneho parlamentu zvolený za liberálnu SaS, Martin Klus. Kollár hovorí, že s ním v čase, keď zastával post štátneho tajomníka rezortu zahraničných vecí, konzultoval zahraničnopolitický rozmer parlamentnej diplomacie. „S pani prezidentkou, aj s pánom bývalým ministrom zahraničných vecí Korčokom sme sa dohodli, že budeme robiť jednotnú zahraničnú politiku. Ja som to dodržal. Vždy sme pri zahraničných cestách konzultovali spoločné stanoviská,“ povedal Kollár.

Aj preto chce v spolupráci s Klusom pokračovať. „Martin Klus je jeden korektný človek. Zahlasoval napríklad za rozpočet a aj vďaka nemu nebolo Slovensko v tomto roku v rozpočtovom provizóriu,“ uzavrel Boris Kollár.


Boris Kollár o prioritách volebného programu Sme rodina
-Potrebujeme znížiť cenu potravín, máme projekt štátnych potravín za normálnu cenu. Štát, podobne, ako je to v Tirolsku, Bavorsku alebo Poľsku, postaví celý reťazec a vytvorí tým konkurenciu. Zapojí do systému lokálnych výrobcov, doprava, sklady, mraziarne a obchody budú štátne. Reťazce budú musieť znížiť ceny a zároveň budeme podporovať náš vidiek. Máme štátnu garanciu strechy nad hlavou, aby ľudia, ktorým sa skončí fixácia a vyskočia im hore úroky na hypotékach, neskončili na ulici. Chceme urobiť bezúročné mikropôžičky pre domácnosti, do tisíc euro.-