Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE PREJAV PREZIDENTKY: Prvý

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prezidentka Z. Čaputová predniesla svoj prvý novoročný prejav.

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že to nebol zlý prejav. Samozrejme, záleží od konkrétnych očakávaní, ktoré kto mal. Kto očakával veľa, mohol byť sklamaný, kto očakával málo, mohol byť prekvapený. Tak či onak platí, že kvalitu aj tohto prejavu preverí čas a predovšetkým skutky hlavy štátu, keď sa v praxi ukáže, či budú v súlade alebo v rozpore s jej slovami.

Zatiaľ sa tak dá povedať, že v prejave si každý si mohol nájsť to, čo chcel, keďže záber bol naozaj veľký. Inými slovami, nikomu neublížil, možno s výnimkou bývalého generálneho prokurátora a jeho kameramana, ktorých Z. Čaputová v prejave ako jediných identifikovala. A viacerých pochválil.

Isto, s viacerými časťami by bolo možné polemizovať, v tomto prípade – keďže ide o novoročný prejav – by to však bolo nenáležité. Nie preto, lebo ide o prezidentku, ale hlavne preto, lebo slávnostné prejavy majú mať a aj mávajú celkom iný charakter, ako prejavy ku konkrétnym záležitostiam vecí verejných alebo k spôsobu ich spravovania.

Dôvera, férovosť, zmena, nádej, zodpovednosť sú naozaj veľmi silné slová, prezidentka ich použila v novoročnom prejave opakovane a mala k tomu aj zrejme dôvod. Vidno tu držanie línie s jej inauguračným prejavom, v ktorom ponúkla krajine svoj rozum, srdce aj ruky. A možno povedať, že doteraz zastupovala aj reprezentovala krajinu dobre. Na rozdiel od iných politikov či inštitúcií – stačí si v tejto súvislosti pripomenúť, že krajine stále chýba nielen dodatočný sudca na Všeobecnom súde v Luxemburgu, ale tiež predseda Najvyššieho súdu či Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Konkrétne naozaj dôležité kroky a postupy ju ešte iba čakajú. Povedané jej slovníkom, to ona bude po voľbách kráľovnou. Hlava štátu bude vyberať a rozhodovať, kto bude po voľbách v krajine vládnuť a kto nie, od nej bude závisieť koho za člena vlády, ale aj generálneho prokurátora po voľbách menovite vymenuje a koho nie a áno, v prípade istej politickej konštelácie si môže moc od politických strán aj vziať. V súlade s Ústavou.

Zvládneme to, odkázala prezidentka Z. Čaputová v závere jej prvého novoročného prejavu a netreba pochybovať o tom, že to tak aj bude. Ide iba o to ako to zvládneme, ale na tú bude odpoveď známa až o rok.