Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Opozícia hrá Čierneho Petra o to, kto pokazil spájanie

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TASR

Obvinenie Jaroslava Naďa môže OĽaNO politicky pomôcť, povedal v Tablet.tv Juraj Hrabko.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Rokovanie o zjednotení šiestich subjektov do Bloku zmeny, ktorý navrhla strana Za ľudí Andreja Kisku, je možné považovať skôr za politickú hru o to, komu ostane Čierny Peter viny za neúspech pri spájaní opozície. V diskusii na Tablet.tv to 20. novembra povedal publicista Juraj Hrabko.

Upozornil, že už v čase, keď strana Za ľudí Blok zmeny ponúkala, nebol reálny, keďže na stole ležalo rozhodnutie KDH ísť do volieb samostatne. „Zo strany Za ľudí je to iba vyviňovanie sa, aby jej nezostal v rukách Čierny Peter,“ povedal Hrabko na margo možnosti vzniku spoločného zoskupenia šiestich strán, teda Za ľudí, Progresívneho Slovenska, SPOLU, SaS, OĽaNO a KDH.

O deň neskôr (21.11.) koalícia Progresívne Slovensko/SPOLU informovala, že rokovania, vrátane rozhovorov o možnosti menšieho zoskupenia, päťkoalície či štvorkoalície, stroskotali. Jednotlivé opozičné subjekty teda budú kandidovať samostatne.

OĽaNO, ale najmä SaS v poslednom čase nové politické strany prebrali časť voličov a podľa preferencií im hrozí, že do parlamentu nepostúpia. „Strany nemajú nijako vyárendované, že im nevznikne konkurencia. Existuje tu pluralita strán. SaS a OĽaNO mali štyri roky na to, aby budovali a rozširovali svoju voličskú základňu. Nemali žiadnu zodpovednosť za vládnutie, mali priestor na robenie vlastnej politiky,“ povedal Hrabko.



Problém bezpečnostného experta OĽaNO Jaroslava Naďa, ktorého NAKA obvinila z ohrozenia utajovanej skutočnosti, môže podľa Hrabka paradoxne matovičovcom politicky pomôcť. „Igor Matovič tvrdí, že je to pomsta vysokého vojenského predstaviteľa. Namiesto nábojov, ktoré už vystrieľal, mu boli prisunuté ďalšie a nikto nepochybuje o tom, že s takýmito nábojmi on narábať vie,“ poznamenal Hrabko.


ĽS NS, Harabin, SNS a Most-Híd


K dohode na vytvorení spoločného politického bloku nedošlo ani na rokovaní medzi predsedom ĽS NS Marianom Kotlebom a volebným lídrom strany Vlasť Štefanom Harabinom. „Hodnotím to iba tak, že sa nedohodli a pôjdu samostatne. Tým myslím ĽS NS, ktorá nabrala aj pár ministrán, ale nepôjde spolu so stranou Vlasť Štefana Harabina,“ povedal Hrabko.

V prípade Harabina podľa Hrabka stále existuje možnosť, že nakoniec kandidovať nebude, aby neprišiel o sudcovský talár. Samotný Harabin však tvrdí, že zákon, na základe ktorého by sa tak malo stať, je protiústavný. „Rozumiem tomu, čo hovorí pán Harabin, že ten zákon nie je v poriadku a v rozpore s ústavou. Ja si myslím v podstate to isté. Ale to na veci nič nemení, lebo takým sa stane, až keď o tom rozhodne Ústavný súd (ÚS) SR. Môžeme si o tom myslieť čo len chceme, dôležité je, že nateraz platí domnienka, že je v súlade s ústavou. Zatiaľ, pokiaľ viem, nebol napadnutý na Ústavnom súde. A ak sa tak stane, treba počkať na rozhodnutie ÚS,“ povedal Hrabko.

Rozhodnutie Slovenskej národnej strany (SNS) angažovať na svoju kandidátnu listinu iba členov strany, považuje Hrabko za pozitívum. „Mne je to skôr sympatické. Už by sme si mohli zvyknúť na to, že politika je remeslo. Mali by ho robiť ľudia, ktorí chcú robiť politiku a chcú robiť stranícku politiku. A to znamená, že vstúpia do strany. Samozrejme, to neznamená, ak by sa Andrej Danko po voľbách opäť dostal do vládnej koalície, že by do niektorých kresiel vo vláde nemohol nominovať iných ľudí, nie straníkov,“ povedal Hrabko.

Naopak, za chybu považuje avizované rozhodnutie Mosta-Híd zaradiť Bélu Bugára až na druhé miesto kandidátnej listiny. „Bol by som opatrený a počkal by som na rozhodnutie Republikovej rady, ktorá má definitívne uzatvoriť kandidátnu listinu. Či to naozaj skončí tak, že Béla Bugár bude dvojkou a pán minister Érsek jednotkou. Ak to tak bude, Most-Híd sa podľa mňa do parlamentu už neprebojuje, lebo ide o negatívny signál voličom,“ odhaduje Hrabko.


Rozpočet a oslavy novembra´89


Varovanie predsedu SNS Andreja Danka, že politické ignorovanie požiadaviek jeho strany môže ohroziť prijatie rozpočtu, považuje Hrabko skôr za politický signál, než za reálne riziko rozpočtového provizória. „Ak by rozpočet nebol schválený a ideme na rozpočtové provizórium, nedá sa to hodnotiť inak, ako prehra vládnej koalície. Ktorú by jej ostatné strany nezabudli pripomínať. Koniec-koncov, rozpočet nie je žiadna dogma, ide do parlamentu a je na poslancoch, čo si do neho ešte dokážu presadiť,“ povedal Hrabko.

Na margo osláv 30. výročia Nežnej revolúcie Hrabko poznamenal, že ho pozitívne prekvapil obrovský rozsah spomienkových aktivít. „Ešte sa nedá úplne hodnotiť ako to prebehlo, lebo to stále ešte prebieha. Sám som prekvapený tými stovkami akcií, ktoré sa v súvislosti s novebrom´89 realizujú a nie iba v Bratislave, ale po celom Slovensku. Dvadsiate, ani dvadsiate piate výročie nebolo také plné ako teraz,“ uzavrel Hrabko.