Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

DANKO: Viem preukázať, že som pre ľudí niečo urobil. To nevie každý

Andrej Danko v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Stáva sa, že keď nejaký kolega z Európskej únie niečo v Rusku vybavuje, odvoláva sa na mňa, povedal v Tablet.tv predseda NRSR Andrej Danko (SNS).

Bratislava 14. decembra (Teraz.sk) – V priebehu aktuálneho volebného obdobia Slovenská národná strana (SNS) podľa jej predsedu a zároveň predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka realizovala množstvo opatrení, ktoré pomôžu konkrétnym skupinám ľudí, k ďalším inšpirovala koaličných partnerov alebo podporila ich vlastné návrhy prosociálnych opatrení. „Na rozdiel od väčšiny politických lídrov, ja viem preukázať, že som pre ľudí niečo urobil,“ povedal Danko v bilančnom rozhovore na Tablet.tv.

V rezortoch školstva a obrany, ktoré mala SNS v gescii, došlo podľa Danka za štyri roky k výraznému rastu miezd. „Zvýšili sme platy učiteľom o 36 percent, vojakom o cez tridsať percent,“ povedal Danko. Strana podľa neho presadila opatrenia na pomoc živnostníkom, mladým ľuďom, aj dôchodcom. „Začali sme s paušálnymi výdavkami pre živnostníkov, zrušili sme daňové licencie, znížili sme na pätnásť percent daň pre podnikateľov (s obratom) do 100.000 eur,“ povedal.

Pre zamestnancov SNS presadila možnosť využívať rekreačné poukazy. Danko pripomenul, že vtedajší prezident Andrej Kiska rekreačné poukazy vetoval a parlament musel opatrenie presadiť proti jeho vôli. Už dnes je však podľa predsedu SNS vidieť pozitívne výsledky tohto opatrenia.

„To sú až úžasné čísla. V prenocovaniach sme dobehli Maďarsko. Minulý rok bolo 15 miliónov prenocovaní, tento rok zrejme dosiahneme 20 miliónov. Samosprávy majú vyšší príjem z oficiálnych lôžok. O 12 až 13.000 narástol počet pracovných miest kvôli všetkým súvisiacim službám. Sú na dovolenkách ľudia, ktorí by sa inak na dovolenku vôbec nedostali,“ povedal Danko.

Pod podobným tlakom, ako boli rekreačné poukazy, je dnes podľa neho zvýšenie minimálnych dôchodkov v priemere o 50 eur, ktoré tiež presadila jeho strana. „Keď som teraz riešil minimálne dôchodky, naviazal som ich na priemernú mzdu vo výške tridsaťtri percent. Robí to u skoro tristotisíc ľudí nárast o priemerne 50 euro a každý rok to bude rásť,“ tvrdí Danko. Opozícia tomuto opatreniu vyčíta, že znižuje zásluhovosť a zvýšenie napríklad z 280 na 334 eur minimálneho dôchodku pri odpracovaní tridsiatich rokov dostanú rovnako ľudia s rôznymi výškami zárobku v priebehu produktívneho života. Na získanie minimálneho dôchodku už totiž bude stačiť preukázať len odpracované roky a nie aj presný príjem počas nich.



„Opozícia kritizuje, že už nemusíte dokladovať príjem. Ale často to bolo nespravodlivé. Niekto napríklad nevie ako dokázať, že vo VSŽ zarábal 40 rokov taký a taký príjem a štát nemá dostatočnú evidenciu. A pohodlný štát si zvykol na to, že ak chceš vyšší dôchodok, zožeň si papiere,“ reaguje Danko, podľa ktorého na zachovanie princípu zásluhovosti pri minimálnych dôchodkoch postačuje povinnosť preukázať odpracované roky. „Sme v takom štádiu v tomto štáte, že by podľa mňa človek po tridsiatich odpracovaných rokoch mal dostať aspoň tých 334 euro, pozrite sa, ako rastú náklady na elektriku, plyn. Často sú to starci, ktorí si už nemajú ako zarobiť,“ povedal Danko.

Aktuálne jeho strana presadila novelou vznik možnosti stavať podnikové byty, ktoré by si po desiatich rokoch užívania mohli nájomcovia odkupovať do osobného vlastníctva. Predseda SNS je presvedčený, že nová legislatíva napomôže výstavbe tohto druhu bývania, keďže je výhodná pre samotných zamestnávateľov. “Presadil som zákon, podnikové byty sa od budúceho roka budú stavať. Zrýchlené šesťročné odpisy, zvýhodnené nájomné a po desiatich rokoch si to môžete odkúpiť. Som presvedčený, že tak, ako ľudia nechápali rekreačné poukazy a pochopili, tak do roka pochopia aj podnikové byty,“ tvrdí Danko.


Novela rokovacieho poriadku


Dodáva, že pri presadzovaní nových opatrení býva pravidelne terčom kritiky. Napríklad, keď v roku 2016 presadil novelu rokovacieho poriadku NR SR, bola verejnosť dlhodobo konfrontovaná s názormi rôznych opozičných osobností, podľa ktorých bola novela v rozpore s ústavou. Keď tento rok Ústavný súd SR napokon definitívne rozhodol, že novela nie je v rozpore s ústavou, písalo sa o tom minimálne.

Cieľom novely bolo podľa neho zefektívnenie práce Národnej rady a zabránenie kampaňovitým aktivitám poslancov, ktoré priamo nesúviseli s prácou parlamentu. „Rokovací poriadok bola nutnosť. Išiel som na to profesionálne. Najprv som si analyzoval v problémových bodoch rokovacie poriadky európskych štátov. Napríklad minutáž bola obmedzená v každom európskom štáte okrem štyroch,“ poznamenal. „Okrem toho, že sme zefektívnili rokovací poriadok a prijímanie zákonov, sa vniesla kultúra do rokovacej sály,“ povedal Danko. „Samozrejme, že sú jedinci, ktorí majú rôzne stavy, ale tých nezmeníte. A aj tí sa naučili rešpektovať pravidlá,“ povedal.

Dodal, že po skončení rokovania poslednej riadnej schôdze parlamentu si zástupcovia koaličných aj opozičných poslaneckých klubov navzájom zaželali veľa úspechov v ďalšej práci. „Dostal som veľa esemesiek aj od opozičných poslancov, že im bolo cťou, že sme spolupracovali,“ poznamenal s tým, že by bolo dobre, ak by takéto pozitívne emócie dokázali zákonodarcovia prejavovať častejšie.


Národná rada a šach


Danko tvrdí, že parlament neprebral v dobrom stave, urobil však množstvo opatrení na zlepšenie jeho chodu. „Išiel som od detailov. Od čestnej stráže, systémových krokov pri odmeňovaní zamestnancov, lebo mali nižšie platy ako na Úrade vlády, dal som veľa do údržby. V jedálni, kde obeduje 450 ľudí denne, asi nemôžu byť polmetrové potkany a hrdzavá voda. Tak isto do okolia Národnej rady. Spustili sme rôzne sprievodné akcie, napríklad vianočné trhy,“ povedal.

Aktuálne napríklad prebehol v priestoroch Národnej rady tretí ročník šachového turnaja s účasťou ruského šachového veľmajstra Anatolija Karpova. V simultánnom súboji si s ním zmeral sily aj Andrej Danko, Miroslav Šatan a Dušan Tittel. „Všetci traja sme, samozrejme, prehrali. Ale ak viete hrať šach a pozriete si tie partie, boli strategicky aj pozične zaujímavé. Potom sme s úsmevom konštatovali, že nám to pán Karpov vrátil za časy, kedy naše mužstvo so Šatanom porazilo Rusov,“ konštatoval Danko.

Zároveň však dodal, že šach považuje za kráľovskú hru, ktorá by sa mala na školách učiť povinne. „Všade, kde bola zavedená do učebných osnov, či v Poľsku, či iných štátoch, pomáha rozvoju analytického myslenia,“ povedal. „Za tri roky sme urobili veľký kus práce. Podarilo sa nám dostať do certifikácie a schvaľovania učebnicu výučby šachu, máme po školách takmer 250 krúžkov a ministerka sama prispieva k tomu, aby sme zintenzívnili aj preklady učebníc. Mali sme tu európske majstrovstvá, bolo 1500 súťažiacich. Máme šestnásťročného majstra Európy,“ dodal Danko.


Parlamentná diplomacia


Dôležitou súčasťou parlamentnej práce je podľa neho parlamentná diplomacia, v tomto volebnom období podčiarknutá tým, že Slovensko pol roka predsedalo celej Európskej únii. „Chcem, aby sme boli stabilným prvkom Európskej únie a plnili si všetky povinnosti. Ale aby sme mali dobré vzťahy na západ aj na východ,“ povedal Danko.

V týchto štyroch rokoch sa napriek kritike časti opozície výrazne angažoval na zlepšení našich vzťahov s Ruskou federáciou. „Rusko nie je v žiadnej izolácii. Je obrovským štátom s obrovskými možnosťami a napriek sankciám tam narastajú investície z Nemecka, Francúzska, aj USA. Som hrdý na to, že sa mi podarilo vziať na návštevu do Ruska desiatky podnikateľov a otvoriť im tam určité možnosti,“ tvrdí.

Otázka pre Andreja Danka:
-Ľudová strana Naše Slovensko vás kritizuje aj za nákup amerických nadzvukových stíhačiek. Nebolo by efektívnejšie využiť financie inak?-
Pán Kotleba svojho času tvrdil, že nakúpi lopaty a zníži vo VÚC nezamestnanosť. Toto je taká istá hlúposť. Teraz hovorí A, ale nehovorí B. Ak by sme ochranu vzdušného priestoru nemali zabezpečenú vlastnými silami, musíme platiť minimálne 50 miliónov ročne niektorému z okolitých štátov, aby nám chránil nebo. A nemali by sme nič vlastné, 1500 ľudí by sme museli vyhodiť na ulicu.



Dodáva, že na svoje dobré vzťahy s ruskými predstaviteľmi je hrdý. „Stáva sa, že keď nejaký kolega z Európskej únie niečo v Rusku vybavuje, odvoláva sa na mňa,“ povedal Danko.

Hoci určité pochopenie pre ruskú politiku formuluje aj predseda ĽS NS Marian Kotleba, opačne to podľa Andreja Danka neplatí. „S Kotlebom si nikto ruku nepodá v Rusku ani na Západe,“ tvrdí Danko.

Keďže Kotleba nosil na uniforme symbol, pod ktorým počas druhej svetovej vojny bojovali vojaci Slovenského štátu proti Červenej armáde, je podľa Danka pre Rusov „neprijateľný extrémista“. „Ruský rezort zahraničných vecí vydal jasné stanovisko k problémom v Európe, kde pomenoval určité typy strán, medzi nimi aj Kotlebovu, ako absolútne neprijateľné,“ uviedol Danko. Dodal, že na túto tému sa osobne rozprával aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.