Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

ANALÝZA: Hamilton sa môže stať najlepším jazdcom VC Veľkej Británie

Na snímke britský pretekár Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP

Pridá päťnásobný majster sveta do svojej zbierky šieste víťazstvo na okruhu Silverstone?

Bratislava 12. júla (Teraz.sk) – Lewis Hamilton má šancu odpútať sa na čele historickej tabuľky v počte víťazstiev na Veľkej cene Veľkej Británie. Momentálne má na kontre šesť víťazstiev, rovnako ako Francúz Alain Prost a jeho krajan Jim Clark. Všetci traja pretekári sú niekoľkonásobnými majstrami sveta a legendami svojej doby.

V sezóne 2019 zatiaľ tím Mercedes nevyhral iba jedny preteky z deviatich, samotný Hamilton má na konte šesť výhier. Okruh by mal síce viac pasovať vozom Ferrari, no tak to malo byť aj v Bahrajne, Francúzsku či Rakúsku. Vo všetkých troch prípadoch ťahali Taliani za kratší koniec.

Debut Lewisa Hamiltona na Silverstone nebol vôbec zlý, získal pole position a v pretekoch skončil na treťom mieste. Prvé víťazstvo domáceho hrdinu prišlo v roku 2008, v jeho prvej majstrovskej sezóne. Hamilton vtedy zvládol mokrú trať bravúrne a svojmu najväčšiemu súperovi v boji o titul, Felipemu Massovi, nadelil jedno kolo.
Rok 2007 ale nebol prvým, kedy bol Hamilton s McLarenom na Veľkej cene Veľkej Británie. Ron Dennis, bývalý šéf a akcionár tímu ho vzal pod svoje ochranné krídla v roku 1998 a v tom čase budúceho šampióna pozval aj na preteky v Spojenom kráľovstve.

Na ďalšie víťazstvo čakali britskí fanúšikovia šesť rokov. Vtedajší držiteľ jedného majstrovského titulu zvíťazil opäť s motorom Mercedes, no tentokrát v továrenskom tíme. V kvalifikácii si neuvedomil, že okruh je mokrý v prvom sektore a suchý vo zvyšných a po strate, ktorú nabral na prvom medzičase, vzdal svoj pokus.

Keďže bol domáci, nespal v hoteli, odletel domov k svojej rodine. Otec ho postavil na nohy, nabral sily a na druhý deň dokázal zvíťaziť zo šiesteho miesta.

Tretie a štvrté víťazstvo prišli v nasledujúcich dvoch rokoch a tretím Hamilton tak trochu zničil sen iného britského hrdinu – tímu Williams. Tradičný tím mal z druhej rady perfektný štart a viedli veľkú časť pretekov. Lewis sa pred nich najprv nemohol dostať, no pomalší Massa, ktorý viedol, blokoval tímového kolegu Bottasa. Brazílsky pretekár ho zároveň odmietal pustiť a domáci miláčik ich oboch dobiehal.



Mercedes navyše dobre odhadol blížiaci sa dážď a prezul svojmu jazdcovi pneumatiky do prechodného mokra. Pred Williams sa dostali cez boxy a na dobre zvolených pneumatikách im ušli.

Štvrtý triumf bol prvým a jediným v sezóne, v ktorej sa Hamilton nestal šampiónom. Na druhej strane, vyhral z prvého miesta a nikto ho vážnejšie neohrozil a po pretekoch si s domácimi fanúšikmi vyskúšal crowd surfing.
O rok na to vyhral podobným spôsobom a po pretekoch divákov potešil tým istým kúskom. Rozdiel bol ten, že kým Hamilton zabával svojich fanúšikov a celý formulový svet, Valtteri Bottas a Kimi Räikkonen naňho čakali na tlačovej konferencii.