Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Prešovský kraj

Na Zemplíne pribudli nové denné stacionáre ako sociálna pomoc

Denné stacionáre, ktoré budú poskytovať služby seniorom od skorého rána až do popoludňajších hodín, otvorili v týchto dňoch vo viacerých obciach Zemplína.Zariadenia uviedli do života práve dnes v Brekove a Lackovciach, v uplynulých dňoch napríklad v Ľubiši a Kochanovciach, v piatok 16. januára 2015 otvoria nový denný stacionár v meste Humenné. Na snímke sú klienti nového denného stacionára v obci Brekov v okrese Humenné. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Klientom stacionára chcú poskytovať biblioterapiu, muzikoterapiu, v pláne sú návštevy maséra, psychoterapeuta, právnika, ale aj zdravotníkov s užitočnými informáciami z oblasti výživy.

Brekov 15. januára (TASR) - Denné stacionáre, ktoré budú poskytovať služby seniorom od skorého rána až do popoludňajších hodín, otvorili v týchto dňoch vo viacerých obciach Zemplína.

Zariadenia uviedli do života práve dnes v Brekove a Lackovciach, v uplynulých dňoch napríklad v Ľubiši a Kochanovciach, v piatok (16.1.) otvoria nový denný stacionár v meste Humenné.

"Ide o dennú formu sociálnej pomoci pre všetkých, nielen imobilných ľudí z obce, ktorí ju potrebujú. Vytvorili sme pre nich oddychovo-relaxačnú zónu, kde im bude zároveň podávaná strava," informoval o novom dennom stacionári v Brekove Tomáš Feigl z neziskovej organizácie Ariadna.

Klientom stacionára chcú poskytovať biblioterapiu, muzikoterapiu, v pláne sú návštevy maséra, psychoterapeuta, právnika, ale aj zdravotníkov s užitočnými informáciami z oblasti výživy či zdravého životného štýlu.

"Program bude pre klientov prakticky šitý na mieru. Ak budú mať záujem o stolové hry či záhradkárčenie, vieme pre nich pripraviť aktivity aj v tomto duchu," ozrejmil Feigl s tým, že v pláne sú aj spoločné výlety seniorov z viacerých zariadení, avšak ešte predtým by to mala byť spoločná fašiangová zábava.

Brekovská samospráva víta takýto projekt na svojej pôde s ohľadom na miestnych seniorov, ale aj po stránke zamestnanosti. Stacionár, ktorý otvorili v nevyužívaných priestoroch školy, totiž zamestnal dvoch ľudí z obce.



"Plánujeme tu ešte zriadiť pripojenie na internet, satelitnú televíziu, teda tak, aby ten čas, ktorí tu ľudia budú tráviť, bol maximálne užitočný a príjemný," ozrejmil najbližšie plány starosta Brekova Peter Mihaľko (nezávislý). Dodal, že o služby stacionára prejavilo doteraz záujem 25 miestnych obyvateľov, kapacitne je prispôsobený približne pre 30 ľudí.

"Je to výborná vec, zvlášť pre starších občanov, ktorí sú počas dňa sami. Takto môžu prísť sem a venovať sa tomu, čo ich baví, určite sa tu nadviažu nové priateľstvá," uviedla na margo nového stacionára v Brekove dôchodkyňa Anna Porvažníková.

Brekovskú novinku privítali podľa jej slov hlavne zástupkyne nežného pohlavia. "Keď sa stretnú naše ženy raz za týždeň na schôdzi Jednoty dôchodcov, tak sa nevedia vyrozprávať. A tu v rámci stacionára sa budú stretávať dennodenne, čiže sa tak môžu častejšie poinformovať, čo je nové v dedine, čo ich bolí, čo ich trápi."