Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Vo Vranove sa koná prvé kolo seniorskej petanque ligy

Petang, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Športová novinka si u dôchodcov na východe získala veľa priaznivcov.

Vranov nad Topľou 21. septembra (TASR) – Vyše 30 dôchodcov zo siedmich východoslovenských miest dnes zavítalo do Vranova nad Topľou. Koná sa tu prvý petanqueový turnaj novozaloženej ligy seniorov.

Na vzniku netradičnej ligy sa dohodlo osem zariadení poskytujúcich služby dôchodcom. Turnaje vytvoria priestor pre stretnutia seniorov, no i výmenu skúseností medzi riaditeľmi jednotlivých zariadení.

„Zorganizovať prvé kolo východniarskej petanque ligy sme dostali za odmenu. Na jar sa totiž v Spišskej Novej Vsi konal jeden z turnajov, ktorí sme vyhrali,“ informoval Ján Kuba zo Zariadenia pre seniorov (ZPS) vo Vranove.

Do dnešného turnaja sa podľa jeho slov zapojili dôchodcovia z Popradu, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Vranova, Kežmarku, Nálepkova a Bardejova. Vyše 30 pretekárov, muži aj ženy, vytvorilo osem súťažných družstiev.

V areáli vranovského ZPS sa dnes závodí na dvoch ihriskách súčasne, a to systémom každý s každým. „Hráme nie do 12 respektíve 13 bodov, ale len do päť bodov. Ten kto získa prvý päť bodov, získava bod do celkového hodnotenia. Víťazom sa stáva ten, kto získa najviac bodov, čiže najviac víťazstiev,“ priblížil Kuba.



Športová novinka si u dôchodcov na východe získala veľa priaznivcov. „Petanque je tak nenáročný po technickej a fyzickej stránke, že ho môžu hrať deti od troch rokov, no i seniori v pokročilom veku či hendikepovaní. Umožňuje súťaživosť a troška fyzického pohybu, ktorý nie je náročný,“ skonštatoval Kuba.

V areáli vranovského ZPS pribudlo nedávno nové petanqueové ihrisko. „Naše zariadenie ponúka viaceré možnosti pre trávenie voľného času. Petanque je určite ďalšou aktivitou, ktorá spríjemní a spestrí pobyt tunajším klientom,“ podotkol vranovský primátor Ján Ragan.

Spomínaná hra si získala aj 86-ročného Štefana Vandžura, ktorý dnes zavítal do Vranova z metropoly Šariša. „Súťažím za Prešov. V minulom roku sa nám podarilo vyhrať jeden z turnajov. Hra ma baví a dá sa povedať, že sa mi v nej aj celkom darí,“ uviedol pre TASR.

Po Vranove sa ďalšie kolá senior ligy uskutočnia v iných mestách. „Na jar budúceho roka v apríli alebo máji by sme mohli urobiť celkové vyhodnotenie tohto ročníka ligy,“ uzavrel Kuba.