Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Vo Veľkej Lesnej musia už viac ako mesiac regulovať vodu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Pre obyvateľstvo obce je poskytované náhradné zásobovanie pitnou vodou cisternami.

Veľká Lesná 23. septembra (TASR) – V obci Veľká Lesná na Zamagurí, okres Stará Ľubovňa, nemajú obyvatelia vo svojich vodovodoch už viac ako mesiac dostatok vody. Dôvodom je suché počasie v lete a málo zrážok. "V dôsledku výnimočne horúceho a suchého letného počasia došlo v mesiacoch jún až september k zrážkovému deficitu a následnému poklesu výdatnosti vodných zdrojov vo viacerých obciach okresu Stará Ľubovňa. V obci Veľká Lesná bola naša spoločnosť nútená od polovice mesiaca august dopĺňať vodojem cisternami a pristúpiť k regulácii pitnej vody pre obyvateľstvo v pravidelných časových intervaloch," informovala hovorkyňa Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (PVPS), a.s., Božena Dická.

Uvedený výnimočný stav podľa nej vyvoláva zvýšenú poruchovosť na vodovodnej sieti, ktorú pracovníci vodární okamžite odstraňujú. Pre obyvateľstvo obce je poskytované náhradné zásobovanie pitnou vodou cisternami. Regulácia pitnej vody bola vyhlásená po dohode so starostom obce, oznámená Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Stará Ľubovňa a zverejnená internetovej stránke PVPS. "Uvedená regulácia, ktorá pretrváva do súčasnosti, je nevyhnutná až do obnovenia výdatnosti vodných zdrojov v obci a závisí od ďalšieho vývoja klimatických podmienok v nadchádzajúcom jesennom období," konštatovala hovorkyňa.

"Rieši sa ten problém, všade je sucho a obyvatelia to chápu, že je nutná regulácia vody. Nie je to však až taký veľký problém, všetko u nás funguje normálne, aj škola a obecný úrad," priblížil pre TASR starosta Veľkej Lesnej Ján Michna. V obci žije takmer 500 obyvateľov a vodu vo svojich vodovodoch majú len cez deň, v noci je odstavená. Počas dňa chodia podľa starostu do obce dve cisterny, pričom jedna vypúšťa vodu do vodojemu a druhá priamo do vodovodnej siete.

Veľká Lesná však nie je jedinou obcou, kde mali s dostatkom vody problémy pre suché počasie. "Podobný stav bol aj v obciach Lesnica a Šarišské Jastrabie, tam je už ale situácia stabilizovaná. Výdatnosť prameňov aktuálne postačuje na plynulú dodávku vody do spotrebných miest," uzavrela Dická.