Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Vianočná výzdoba bola v Poprade dlho, podľa radnice to nebolo drahé

Pavol Gašper, archívne ftoo Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vianočná výzdoba bola pod Tatrami rozsvietená 4. decembra a mesto zdobila až do posledného januárového dňa.

Poprad 4. apríla (TASR) – V uplynulých dňoch popradská radnica vyhodnotila finančnú a energetickú náročnosť vianočnej výzdoby. Podľa viceprimátora Pavla Gašpera osvetlenie, ktoré zdobilo Poprad počas Vianoc 2015, nevyšlo samosprávu draho.

„Zistilo sa, že náklady na prevádzku vianočného osvetlenia sú približne o 2,6 eura na deň vyššie oproti nákladom na bežné osvetlenie. Je to spôsobené tým, že počas prevádzky vianočného osvetlenia sa základné nočné osvetlenie zníži na jednu tretinu a usporená energia tak zásobuje vianočné osvetlenie, ktoré zasa dáva dostatok osvetlenia pre mesto,“ uviedol Gašper.

Po minulé roky bolo mesto osvetlené len do Troch kráľov, počas uplynulej zimy bol termín predĺžený na návrh niektorých miestnych poslancov. Vianočná výzdoba bola pod Tatrami rozsvietená 4. decembra a mesto zdobila až do posledného januárového dňa.

Popradský primátor Jozef Švagerko uviedol, že najbližšie plánujú vianočnú svetelnú výzdobu rozdeliť na dve časti. „Prvá bude spojená s duchovným posolstvom Vianoc, pôjde o betlehem a anjela. Druhou časťou bude zimná výzdoba,“ vysvetlil. Podľa neho by duchovná svetelná výzdoba zdobila mesto do Hromníc. Zimná časť by mohla podľa popradského primátora zdobiť mesto do konca marca. „Myslím si, že ak máme krásnu výzdobu, je smutné ju tu mať len 15 dní, pričom viac nás stojí jej montáž a skladanie než samotná prevádzka,“ dodal.