Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V trebišovskej nemocnici otvorili multisenzorickú miestnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Prestavba priestoru pre multisenzorickú miestnosť prebiehala počas letných mesiacov a celkové náklady predstavovali 12.000 eur.

Trebišov 1. novembra (TASR) - Nemocnica Svet zdravia Trebišov zriadila pre pacientov na oddelení dlhodobo chorých multisenzorickú miestnosť. Slúžiť im má na rehabilitáciu, terapie i relax a pomôcť tak zlepšiť zdravotný stav pacientov, či aspoň zmierniť následky postihnutia.

"V súčasnosti je veľmi dôležité nájsť si čas a priestor na relaxáciu a zabudnutie na problémy každodenného života. Obzvlášť pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím je vytrhnutie z každodenného stereotypu veľmi dôležité. A práve zriadenie multisenzorickej miestnosti im pri tom môže pomôcť," uviedla vedúca sestra oddelenia dlhodobo chorých Zdenka Grajcarová.

Multisenzorická miestnosť bude slúžiť na rehabilitácie za pomoci fyzioterapeuta, na rôzne terapie, ale aj relax, vytvorenie pohodovej atmosféry a uvoľnenie.

"Jej cieľom je podľa vedúcej sestry aj stimulácia zmyslového vnímania a podpora rozvoja osobnosti pacienta, ktorá sa vzťahuje na viaceré oblasti vývinu - vnímanie, emocionalitu, kognitívne procesy, komunikáciu alebo motoriku. Terapie pomocou stimulácie všetkých zmyslov tak pomáhajú zlepšiť zdravotný stav či zmierniť následky postihnutia," doplnila Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare.

Prestavba priestoru pre multisenzorickú miestnosť prebiehala počas letných mesiacov a celkové náklady predstavovali 12.000 eur. Súčasťou miestnosti sú senzorické svetlá, relaxačné kreslo, pomôcky na bazálnu stimuláciu a ďalšie, ktoré stimulujú mozog a obnovujú jeho funkčnosť. Zároveň nemocnica vymenila v rámci prestavby dlažbu, nainštalovala presklenú stenu, bezpečnostné zrkadlo, rebriny, LED svietidlá či nábytok.