Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

V súťaži stredoškolských časopisov v Prešove súťaží 20 periodík

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slávnostné vyhodnotenie časopisov sa uskutoční na jeseň v Knižnici Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove. Už tradične bude spojené s praktickým seminárom o tvorbe žurnalistických materiálov.

Prešov 6. júla (TASR) – Do krajskej súťaže stredoškolských časopisov, ktorú organizuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) a krajská organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove v tomto roku po tretíkrát, sa prihlásilo 20 časopisov. Oproti minulému roku je to len o dva viac, no chýbajú až piati minuloroční účastníci, dokonca aj minuloročný víťaz – Gymploviny zo staroľubovnianskeho gymnázia.

Súťažné časopisy poslali stredné školy z 11 okresov. Zaregistrovali sa po tri časopisy z Prešova a Popradu, po dva časopisy poslali školy z Bardejova, Medzilaboriec, Vranova nad Topľou, Lipian a okresu Levoča. Jeden časopis prišiel z Humenného, Kežmarku, Giraltoviec a Starej Ľubovne.

„Pribudli nám nové časopisy, hlavne z gymnázií, na ktoré sa tešíme. Na druhej strane nám úplne absentujú mestá Svidník, Sabinov, Stropkov či Snina, odkiaľ sa nezaregistroval ani jediný časopis,“ komentuje prihlášky Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK a predsedníčka poroty, ktorá by mala mať prvé stretnutie už tento mesiac.

V šesťčlennej porote je rôznorodé zastúpenie - od aktívnych novinárov, cez grafika, hovorcov až po pedagóga. V tomto roku budú opäť hodnotiť obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu. Zamerajú sa však tiež na kreativitu, grafiku, prácu s fotografiou, titulku, štylistiku a spracovanie tém. „Našli sme si pomerne dobrý hodnotiaci systém, ktorý nám vďaka istej šablóne napokon uľahčuje definitívne rozhodnutie. Sledujeme samostatne jednotlivé kategórie, ktorým prideľujeme body. Po sčítaní sa ukáže, kto je víťaz,“ približuje Fitzeková.

Slávnostné vyhodnotenie časopisov sa uskutoční na jeseň v Knižnici Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove. Už tradične bude spojené s praktickým seminárom o tvorbe žurnalistických materiálov.