Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

V rámci Európskeho týždňa mobility môžu Popradčania využiť MHD zadarmo

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Rovnako sa dnes uskutoční test rýchlosti presunu v meste bicyklom, autom alebo autobusom.

Poprad 22. septembra (TASR) - Aj v tomto roku sa mesto Poprad zapojí do Európskeho týždňa mobility, aby podporilo toto najväčšie a najrozšírenejšie podujatie podporujúce mobilitu, mestskú dopravu a zlepšenie zdravia a kvality života občanov. V snahe spropagovať alternatívne formy dopravy a zvýšiť povedomie o výhodách cestovania MHD pripravila popradská samospráva dve akcie.

„Dnes dostanú Popradčania príležitosť cestovať Mestskou hromadnou dopravou (MHD) celý deň úplne zadarmo. Tento krok spojený s letákovou kampaňou by mal byť darčekom pre pravidelných cestujúcich, výzvou pre ostatných a tiež testom samotnej MHD, do akej miery je pripravená zvýšený nápor cestujúcich zvládnuť,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Rovnako sa dnes uskutoční test rýchlosti presunu v meste bicyklom, autom alebo autobusom s pomocou najčastejšie používaných prostriedkov individuálnej a hromadnej prepravy. Do toho sa ako hlavní aktéri zapoja zástupcovia vedenia mesta. Keďže jeden autobus môže na ceste nahradiť desiatky áut, organizátori kampane spolu so samosprávou vyzývajú obyvateľov, aby v tento deň nechali svoje automobily oddychovať a zvolili alternatívu s menším dosahom na životné prostredie.

„Okrem týchto samostatných aktivít realizuje samospráva pravidelne aj trvalé opatrenia, ktoré systematicky zvyšujú bezpečnosť a skvalitňujú podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Medzi tieto opatrenia patrí pravidelné natieranie priechodov pre chodcov reflexnými nátermi, nasvietenie priechodov i rozširovanie chodníkov,“ vymenoval Galajda. Už v roku 2012 získalo mesto Poprad Cenu ETM v podobe sošky Lietajúceho Pegasa na kolesách za trvalé opatrenie v podobe cyklistického chodníka spájajúceho mestskú časť Kvetnica so sídliskom Juh VI. Aktuálne sa pripravuje vybudovanie cyklochodníka spájajúceho Poprad s Veľkou Lomnicou.