Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Stropkov si novemberové udalosti pripomenie diskusiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Okrem spomínania bude počas celého večera prebiehať projekcia dobových fotografií zo stropkovských podnikov, ulíc i námestia od miestneho fotografa Tomáša Manduľu.

Stropkov 11. novembra (TASR) – Mesto Stropkov si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomenie diskusiou s názvom 30 rokov slobody. Uskutoční sa 17. novembra, v deň výročia, a radnica naň pozvala hlavných aktérov a zároveň čelných predstaviteľov vtedy sa formujúcej miestnej organizácie Verejnosť proti násiliu (VPN). TASR o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.

Pozvanie podľa jeho slov prijali prvý predseda miestneho i okresného koordinačného výboru VPN Jozef Vasilík, Peter Kuľbaga, František Vašš a Imrich Hamarčák. Večer bude moderátorsky sprevádzať novinárka Marie Stracenská, absolventka stropkovského gymnázia a aktívna účastníčka Novembra '89 z radov vtedajších stropkovských študentov.

"Aj na sociálnej sieti padla pri ohlásení podujatia otázka, výročie akej slobody si pripomíname? Odpoveď je jednoduchá - Slobody – slobodného Československa, od roku 1993 Česka i Slovenska. Slobody jednotlivca a celej spoločnosti. Slobody rozhodovať sa, združovať, cestovať, vzdelávať sa, vyjadriť sa bez obavy o osud svoj alebo svojej rodiny. Slobody pre všetkých bez ohľadu na svoje náboženské či politické presvedčenie. Slobody v krásnej krajine, ktorej demokracia priniesla veľa dobrého, ale v mnohých oblastiach ukázala, na čo všetko sme neboli aj kvôli 40-ročnej totalite pripravení," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Pritom tak ako v odpovedi na sociálnej sieti dodal, že diskutovať sa bude napríklad aj o tom, či by podobné podujatia zaoberajúce sa celospoločenskými otázkami, kladmi i zápormi demokracie či akéhokoľvek zriadenia bolo možné organizovať aj pred rokom 1989.

Okrem spomínania bude počas celého večera prebiehať projekcia dobových fotografií zo stropkovských podnikov, ulíc i námestia od miestneho fotografa Tomáša Manduľu. Na záver je naplánované vysielanie českého filmu Osmy s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe, ktorý je zasadený do začiatku 80. rokov 20. storočia.

Diskusia začne o 17.00 h v divadelnej sále kultúrneho strediska.