Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Schválená dotácia na multifunkčné ihrisko v Trebišove je ohrozená

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Mesto Trebišov bude musieť vrátiť schválenú dotáciu od vlády vo výške 40.000 eur. Dôvodom je neschválenie spolufinancovania projektu.


Trebišov 21. septembra (TASR) - Mesto Trebišov zrejme bude musieť vrátiť schválenú dotáciu od vlády vo výške 40.000 eur, z ktorej malo byť postavené multifunkčné ihrisko v mestskej časti Milhostov. Dôvodom je neschválenie spolufinancovania projektu. Opoziční poslanci mestského zastupiteľstva nepodporili rozpočtové opatrenie zmeny rozpočtu mesta Trebišov na rok 2015, ktorého súčasťou bolo okrem iných pripravovaných projektov k výzvam aj spolufinancovanie ihriska vo výške 15.616 eur.

"Volení zástupcovia týmto krokom znemožnili rokmi očakávaný posun športového vyžitia v danej mestskej časti. Ide totiž o ihrisko, ktorého vybudovanie žiadali obyvatelia Milhostova viac než štyri roky," komentovala Martina Kužmová, referentka pre komunikáciu, propagáciu a styk s médiami mesta Trebišov.

Opozičný poslanec a bývalý trebišovský primátor Marián Kolesár (Trebišov nahlas) v reakcii pre TASR uviedol, že mali o projekte nedostatočné informácie a žiadali podrobný a presný rozpočet, do ktorého chceli nahliadnuť. "Vyjadrili sme sa, že z principiálneho hľadiska odmietame rokovať a schvaľovať materiály, s ktorými sme neboli oboznámení, preto sme žiadali primátora, aby zabezpečil, aby sme mali tento materiál komplexne podložený," povedal Kolesár. Pochybnosti o výške spoluúčasti podľa neho neboli odstránené a preto podľa nich nemôže byť zatiaľ táto položka súčasťou zmeny rozpočtu. Nepozdáva sa mu ani to, že rovnaké ihrisko v Kráľovskom Chlmci si podľa neho vyžiadalo menšiu spoluúčasť. Zároveň dodal, že sú pripravení vrátiť sa kedykoľvek k projektu, ak budú všetky položky uvedené tak, ako požadovali. "My sme nehlasovali o multifunkčnom ihrisku, ale o zmene rozpočtu, ktorého súčasť bolo multifunkčné ihrisko, teda projekt, o ktorom sme neboli informovaní," zdôraznil.

Kužmová uviedla, že projekt mal poskytnúť obyvateľom mestskej časti Milhostov, ale aj občanom celého Trebišova, verejne prístupný priestor na športové aktivity hlavne pre deti a mládež. "A tým napomôcť k rozvoju športu v lokalite, kde nie je dostupné žiadne vyhovujúce ihrisko s umelým povrchom, ktoré by bolo svojím charakterom určené na prevádzkovanie viacerých športov."

Žiadosť o realizáciu ihriska bola podľa Kužmovej pravidelne predkladaná na zasadnutiach výboru mestskej časti Milhostov ešte počas úradovania bývalého vedenia mesta a nikdy jej však nebolo vyhovené. "Za posledný polrok sa podarilo prostredníctvom výzvy Úradu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe „Podpora rozvoja športu“ na rok 2015 pritiahnuť túto investíciu do Trebišova. Z dôvodu neschváleného spolufinancovania projektu, bez ktorého nie je možná realizácia multifunkčného ihriska, bude mesto nútené schválenú dotáciu Úradu vlády SR vo výške 40.000 eur vrátiť," zakončila Kužmová.