Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Príbeh cisárovnej Sisi ožije na Spiši cez spomienky jej dvornej dámy

Na archívnej snímke retušovaný portrét cisárovnej Alžbety Bavorskej, známej ako Sisi. Foto: TASR - František Iván

Sisi predstavovala dobovú módnu ikonu, obdivovanú a milovanú, ale len málo ľudí videlo nešťastie, ktoré prežívala a s ktorým sa zverila práve Irme.

Spišská Nová Ves 16. októbra (TASR) – V septembri uplynulo 121 rokov od atentátu na jednu z najznámejších žien 19. storočia, cisárovnú a kráľovnú Alžbetu Bavorskú, nazývanú Sisi. V inscenácii „Svoj oštep blýskavý do srdca vraz mi...“, ktorú pri tejto príležitosti pripravilo Spišské osvetové stredisko (SOS) v rámci projektu DUF-ART, si budú môcť diváci v piatok (18. 10.) pozrieť dramatizáciu rozprávania o posledných rokoch života cisárovnej tak, ako ich prežívala jej dvorná dáma. „Bola ňou Irma Sztárayová, ktorá pochádzala z východného Slovenska,“ uviedol odborný pracovník SOS Martin Hlavatý.

Sisi predstavovala dobovú módnu ikonu, obdivovanú a milovanú, ale len málo ľudí videlo nešťastie, ktoré prežívala a s ktorým sa zverila práve Irme. Bola cisárovnou a kráľovnou Habsburskej monarchie, do ktorej Slovensko v tom období patrilo, a s východným Slovenskom ju spájali viaceré väzby. „Okrem dvornej dámy to boli aj návštevy Bardejovských kúpeľov a špeciálne zo Spišom ju spája dedinka Sulín, odkiaľ si vraj chorľavá Alžbeta nechávala voziť minerálnu vodu,“ ozrejmil Hlavatý.

Dlhoročný divadelný projekt SOS DUF-ART tentoraz predstaví ďalšiu multimediálnu inscenáciu spojenú s tancom a projekciou a odohrá sa v koncertnej sále budovy Galérie umelcov Spiša. Príbeh kráľovnej Sisi ožije aj vďaka ochotníkom z Divadla teatrálnej skratky a tanečníkom z tanečnej skupiny Denzz Industry, s ktorými sa môžu návštevníci preniesť do minulosti a zažiť kúsok tejto málo poznanej histórie.

„Meno Alžbety Bavorskej je opradené mnohými legendami i klebetami, hovorí sa o jej romantickom vzťahu s cisárom Františkom Jozefom, ale aj o jej depresii či anorexii. Očami dvornej dámy môžeme sledovať každodenný život cisárovnej, jej smútok i radosti, až kým nás príbeh neprivedie k náhodnému, ale nešťastnému stretnutiu s jej atentátnikom Luigim Luchenim. Budeme cisárovnú sprevádzať na jej cestách do obľúbeného Grécka i do osudného Švajčiarska, kde na ňu číhala smrť. Cisárovná sa nám predstaví nielen ako vznešená žena, ale aj ako chápajúca priateľka i milovníčka poézie,“ priblížil režisér hry Peter Karpinský.

Divadelné predstavenie verejnosť uvidí v priestoroch galérie v Spišskej Novej Vsi o 19. hodine a predstavenia pre školy odohrajú dopoludnia. „Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný,“ uzatvára Hlavatý.