Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Polícia preveruje súvislosť havarovaného lietadla so smrťou Ukrajinca

Na snímke lietadlo s ukrajinskou vlajkou na chvoste, ktoré pravdepodobne núdzovo pristálo na poli nad obcou Nižný Hrušov, okres Vranov nad Topľov. Foto: TASR/Roman Hanc

Pri Nižnom Hrušove sa v okrese Vranov nad Topľou, našlo neznáme havarované lietadlo typu Čmelák. Stroj, ktorý núdzovo pristál na poli, riadil neznámy pilot.

Nižný Hrušov/Košice 21. septembra (TASR) - Súvislosť havárie lietadla s úmrtím štátneho príslušníka Ukrajiny preveruje polícia na východe Slovenska. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó.

Vo štvrtok 17. septembra sa pri Nižnom Hrušove, okres Vranov nad Topľou, našlo neznáme havarované lietadlo typu Čmelák. Stroj, ktorý núdzovo pristál na poli, riadil neznámy pilot. V lietadle ani v blízkom okolí sa žiadne osoby nenašli. Na lietadle zelenej farby boli namaľované ukrajinské vlajky a vyrezané otvory v zadnej časti trupu. Polícia priznala, že mohlo slúžiť na nelegálnu činnosť.

Zložky Ministerstva vnútra (MV) SR lietadlo, ktoré núdzovo pristálo na poli pri Nižnom Hrušove, monitorovali. Jeho prelet zaznamenala technológia, ktorú má MV SR na hranici. Vzhľadom na to, že sme mu našimi opatreniami znemožnili pristáť na provizórnych dráhach, kde už pristál v minulosti, pokúsil sa zosadnúť na inom mieste, čo sa mu stalo osudným. Lietadlo sme monitorovali v súvislosti s ľuďmi podozrivými z pašovania cigariet,“ informoval pred pár dňami Ivan Netík z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Vo štvrtok ráno priviezol 36-ročný štátny príslušník Ukrajiny, svojho o dva roky mladšieho brata pred bránu michalovskej nemocnice. Uložený bol bez známok života na prednom sedadle Škody Fabie s maďarskými evidenčnými číslami. Privolaný lekár už iba skonštatoval smrť z nejasných príčin. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Polícia v tomto prípade doposiaľ neobvinila konkrétnu osobu,“ uviedol hovorca Szabó. Vyšetrovanie podľa jeho slov zatiaľ nie je ukončené, stále prebieha a vzhľadom na vykonávané ďalšie procesné úkony bližšie informácie k predmetnému skutku polícia nateraz poskytovať nebudeme. „Môžeme však potvrdiť, že polícia prešetruje aj súvis pádu lietadla v Prešovskom kraji so smrťou Ukrajinca,“ ozrejmil Szabó.

Brata nebohého Ukrajinca polícia ešte minulý týždeň prepustila na slobodu. "V tejto veci je vedené trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia, avšak ide o trestné stíhanie 'iba vo veci', takže zatiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej konkrétnej osobe. Tu je aj odpoveď na to, prečo prokuratúra nenavrhovala vzatie do väzby. Takýto návrh by bolo možné podať iba ak by bolo vznesené obvinenie a ak by boli dané dôvody väzby. Dôkaznú situáciu v tomto štádiu konania nebudeme, ani nemôžeme komentovať," uvádza sa vo vyjadrení Milana Filička z Krajskej prokuratúry v Košiciach.