Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

PSK sa chce uchádzať o peniaze na rekonštrukciu kultúrnych inštitúcií

Vihorlatské múzeum FOTO TASR/Milan Kapusta

Kraj chce najbližšie získať zdroje napríklad pre zamýšľanú renováciu objektov Šarišského múzea v Bardejove či Vihorlatského múzea v Humennom.

Prešov 15. februára (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa chce uchádzať o európske peniaze na rekonštrukciu viacerých kultúrnych inštitúcií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. O nových projektoch reagujúcich na aktuálnu výzvu Regionálneho operačného programu (ROP) budú rokovať o niekoľko dní v Prešove krajskí poslanci.

Podľa slov hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej má kraj pripravených osem projektov rekonštrukcie svojich inštitúcií s celkovým rozpočtom viac ako 13 miliónov eur, ktoré chce predložiť na rokovanie utorkového zasadnutia Zastupiteľstva PSK.

Samosprávnemu kraju sa v uplynulých rokoch podarilo svoje viaceré kultúrne stánky zmodernizovať, či už išlo o knižnice v Humennom, Prešove, Ľubovniansky hrad, Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach alebo hvezdáreň pri obci Kolonica v okrese Snina.

"Je to však stále málo. Doteraz nevieme čo skôr - či investovať do komplexnej modernizácie objektov, alebo do zbierkových fondov. Všetko si žiada peniaze. Európske financie by nám pomohli výrazne sa posunúť vpred a vyriešiť viaceré zásadné problémy v oblasti kultúry," konštatoval predseda PSK Peter Chudík.

Samosprávny kraj chce najbližšie získať európske zdroje napríklad pre zamýšľanú renováciu objektov Šarišského múzea v Bardejove, Podtatranského múzea v Poprade, Vihorlatského múzea v Humennom, ako aj Šarišskej galérie v Prešove. Sú to najnákladnejšie projektové zámery, každý v hodnote 2,49 milióna eur.

S menším rozpočtom sa ráta v prípadoch rekonštrukcie hanušovského kaštieľa, kde sídli Vlastivedné múzeum a domu správcu v areáli Ľubovnianskeho múzea. Pre potreby Podtatranskej knižnice chce obnoviť PSK meštiansky dom v Spišskej Sobote a vo Svidníku si žiada modernizáciu objekt Podduklianskej knižnice.

Finančnú spoluúčasť samosprávneho kraja na zamýšľaných projektoch budú schvaľovať poslanci Zastupiteľstva PSK na utorkovom zasadnutí. "Spolufinancovanie samosprávneho kraja predstavuje 5 %, vo finančnom vyčíslení 663.000 eur. Uznesenie Zastupiteľstva PSK bude tvoriť súčasť žiadostí o nenávratný finančný príspevok," priblížila Fitzeková.

Uzávierka aktuálnej výzvy ROP s názvom Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov, je v apríli tohto roka. "Následne prebehne hodnotiaci proces. Jeho výsledky by mohli byť známe do leta," uzavrela hovorkyňa.