Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove schválili priame dotácie pre športové kluby na ľadohodiny

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Všetci prítomní poslanci podporili predložený materiál, ktorý umožní mestu refundovať finančné prostriedky za ľadohodiny priamo športovým klubom, ktoré využívajú ľadovú plochu.

Prešov 26. októbra (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci dnes schválili doplnenie Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta o forme priamych dotácií na ľadohodiny pre športové kluby z rozpočtu mesta. Svojím hlasovaním pomohli vyriešiť patovú situáciu na zimnom štadióne po tom, ako jeho prenajímateľ prestal platiť faktúry za energie, čím spôsobil krátkodobé znefunkčnenie štadióna. Stalo sa tak 14. októbra, kedy mu plynári zastavili dodávku a ľadová plocha sa roztopila.

Všetci prítomní poslanci v počte 29 podporili predložený materiál, ktorý umožní mestu refundovať finančné prostriedky za ľadohodiny priamo športovým klubom, ktoré využívajú ľadovú plochu. Transfer nepôjde prenajímateľovi, ktorým je spoločnosť HC Prešov, o.z., na čele s Milanom Mrázom, s ktorým je mesto v súdnom spore pre termín ukončenia zmluvy.

„Teraz riešime mimoriadne vo veľmi skrátenom konaní nové znenie všeobecne záväzného nariadenia mesta, ktorým priamo dokážeme peniaze, ktoré máme schválené v rozpočte, dať klubom, aby si vyrovnali sumy za ľad a mohli trénovať. Aby sme neohrozili túto zimnú sezónu. Musia to dostať formou dotácie, nie transferu, pretože kluby nie sú správcovia štadióna,“ uviedla primátorka.

Turčanová vysvetlila, že nájomný vzťah s HC Prešov sa skončil 29. júna tohto roka, čo Mráz nerešpektuje a trvá na termíne koniec roka 2015. Mesto mu preto zastavilo platby, na základe čoho žiadal priame poplatky od športových klubov. Držal ich tak v šachu, čo vyvrcholilo zatvorením štadióna.

Turčanová ďalej uviedla, že radnica už dostala súdne rozhodnutie o vyprataní štadióna, musí však počkať do doby nadobudnutia jeho právomoci. Mesto uhradilo podlžnosť za plyn a zabezpečilo prevádzku zimného štadióna. Správcovstvo športového stánku chce presunúť na mestskú firmu Prešov Real. Primátorka verí, že sa tak stane už v novembri. Mesto súčasne začalo robiť prvé kroky na získanie externých zdrojov na opravu strechy štadióna, ktorá je v kritickom stave.