Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Požiar lesa pri Kežmarku sa rozširuje, armáda nasadzuje dva vrtuľníky

Na snímke vrtuľník letky Ministerstva vnútra SR pristáva pri hasičských autách počas hasenia horiacich rúbanisk v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov 4. novembra 2015. Foto: FOTO - Oliver Ondráš

V súvislosti s požiarom, ktorý sa od utorka rozšíril na 30 hektárov, dnes zasadal krízový štáb. Dva vojenské vrtuľníky s bambi vakmi sú z Vrtuľníkového krídla v Prešove.

Kežmarok 4. novembra  (TASR) – Požiar lesa pri Ihľanoch v okrese Kežmarok hasiči nemajú ešte pod kontrolou. Oheň znehodnotil asi 40 hektároch zmiešaného porastu v ťažko dostupnom teréne. Na mieste zasahuje približne sto hasičov, profesionálom pomáhajú aj dobrovoľní hasiči. Vietor sa dnes pred obedom utíšil, boj s ohňom pomáhajú likvidovať aj tri vrtuľníky s bambi vakmi. TASR o tom informoval operačný dôstojník Róbert Frimer z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Hasičom sa podarilo zastaviť šírenie ohňa z kežmarskej strany a  oheň dostali pod kontrolu na kopci Ihla za obcou Ihľany. Horšia situácia je z opačnej strany pohoria pri obciach Kolačkov a Jakubany. Operačný dôstojník uviedol, že majú dostatok techniky, vlastných hasičov aj dobrovoľníkov. Preto vyjadril optimizmus, že by mali oheň dostať pod kontrolu. Pravdepodobne sa to ešte dnes nepodarí.

Žiadne obydlia nie sú aktuálne ohrozené. Pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam osôb.

Na snímke hasičské autá plnia nádrž na vodu pre vrtuľníky na hasenie požiaru rúbanísk v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov 4. novembra 2015.
Foto: FOTO - Oliver Ondráš


Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru, požiar sa začal v utorok na obed na vrchu Ihla pri obci Ihľany, kde sa rozhorel zmiešaný porast.



Ozbrojené sily nasadzujú dva vrtuľníky


Vojenské vrtuľníky Mi-17 pomôžu hasičom s hasením požiaru lesa pri Ihľanoch v okrese Kežmarok. Ozbrojené sily požiadali o pomoc Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru z Prešova. Dva vojenské vrtuľníky s bambi vakmi sú z Vrtuľníkového krídla v Prešove. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Balleková.

Na snímke hasič hasí prúdnicou horiace rúbanisko v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov 4. novembra 2015.
Foto: FOTO - Oliver Ondráš


„Na požiadavku hasičov sme zareagovali bezprostredne a ihneď ako to počasie dovolilo sme rozhodli o vyslaní vrtuľníkov, ktoré pomôžu s hasením v ťažko dostupnom teréne,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

Na snímke vrtuľník OS SR Mi-17 z Vrtuľníkového krídla v Prešove naberá vodu do bambi vaku na hasenie horiacich rúbanisk v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov 4. novembra 2015.
Foto: FOTO - Oliver Ondráš


V súvislosti s požiarom lesa v okolí Kežmarku zasadal v dopoludňajších hodinách krízový štáb.

Na snímke vrtuľník OS SR Mi-17 z Vrtuľníkového krídla v Prešove hasí za pomoci bambi vaku horiace rúbaniská v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov 4. novembra 2015.
Foto: FOTO - Oliver Ondráš


Požiar vzbĺkol v utorok 3. novembra okolo obeda na vrchu Ihla pri obci Ihľany, kde sa rozhorel zmiešaný porast na ploche šiestich hektárov. Ten sa nepodarilo hasičom v ten istý deň lokalizovať, pre silný vietor nemohli nasadiť ani vrtuľníky. Do dnešného rána sa rozšíril na viac ako 30 hektárov. Na mieste udalosti zasahujú hasiči z Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne, Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí VÝCHOD a STRED, zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a dobrovoľní hasiči zo Spišskej Belej.