Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Po 15 rokoch je Tatranská galéria kompletne zrekonštruovaná

Na snímke pohľad na zrekonštruovanú budovu bývalej parnej elektrárne a dnes sídla Tatranskej galérie na Hviezdoslavovej ulici v Poprade 14. februára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od roku 2006 sa do budovy Tatranskej galérie preinvestovalo 1,7 milióna eur z prostriedkov Európskej únie, Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý galériu prevádzkuje.

Poprad 15. februára (TASR) – Priestory zrekonštruovanej Tatranskej galérie (TG) v Poprade v piatok slávnostne otvorili pre verejnosť. Obnova tejto historickej budovy, v ktorej sa v minulosti nachádzala parná elektráreň, trvala približne pätnásť rokov. Podľa riaditeľky TG Anny Ondrušekovej dnes budova spĺňa parametre modernej európskej galérie.

"Je to až neuveriteľné, že sme sa s rekonštrukciou tejto budovy borili pätnásť rokov. Tento priestor máme ako galéria dvadsať rokov, najprv sme ho postupne opravovali a v roku 1999 sa začalo s jednotlivými etapami rekonštrukcie," priblížila Ondrušeková. Práve tieto kroky zmenili výzor i funkciu historickej budovy. Ošarpaná stará elektráreň, v ktorej boli skladové priestory a využívali ju aj malé továrenské firmy, sa zmenila na budovu, ktorá podľa riaditeľky pôsobí honosne a slúži pre umenie.

V rámci poslednej etapy rekonštrukcie galérie sa vybudovalo moderné osvetlenie, závesný systém, bezbariérový prístup, upravil sa vstup, dobudoval sa art shop a obnovou prešiel aj suterén s nádvorím, ktoré bude v letných mesiacoch slúžiť na rôzne umelecké aktivity. "Posledná etapa dala punc noblesnosti a komplexnosti galérie európskeho charakteru a bola veľmi dôležitá," upozornila riaditeľka. Súčasťou kultúrnej pamiatky starej elektrárne je aj komín, ktorý tiež prešiel rekonštrukciou.

Na snímke pohľad na priestory budúcej kaviarne v pivničných priestoroch zrekonštruovanej bývalej parnej elektrárne a dnes sídla Tatranskej galérie na Hviezdoslavovej ulici v Poprade 14. februára 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Od roku 2006 sa do budovy Tatranskej galérie preinvestovalo 1,7 milióna eur z prostriedkov Európskej únie, Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý galériu prevádzkuje. "Najviac peňazí si vyžiadali opravy v roku 2008 - celkom 850.000 eur zo zdrojov PSK šlo na rekonštrukciu celej budovy a na prelome rokov 2013 a 2014 sa do vnútorného vybavenia a opravy komína investovalo 767.000 eur. Sme hrdí, že sa nám vďaka týmto prostriedkom podarilo vytvoriť dôstojné reprezentačné priestory a galéria má bez preháňania európske parametre," dodal predseda PSK Peter Chudík.

Prvou výstavou v dokončených priestoroch je umelecká tvorba rodáka z Popradu Petra Polága. Práve jeho diela si galéria odkladala niekoľko rokov. "Stále som vravela, že bude príležitosť, keď galériu otvoríme, keď vyniknú jeho umelecké skvosty. Takže sme sa dočkali aj my, aj on a myslím si, že nie je nič vhodnejšie pre otvorenie galérie ako výstava Petra Polága Chlapec z našej ulice," zdôraznila Ondrušeková. Podľa nej je názov výstavy adekvátny, keďže autor pochádza z neďalekej ulice.

Galéria bola niekoľko mesiacov pred dokončením zatvorená. "Naším snom bolo, aby priestor elektrárne slúžil nielen ako galéria, ale aby bol takou továrňou na zážitky umeleckého charakteru, zážitky z dobrej výstavy, divadla, koncertu, z dobrej nálady. Toto všetko sa tu našlo, stretlo a hádam je to aj pre mňa jeden z najvýznamnejších dní v živote," uzavrela Ondrušeková.