Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Na hubára zaútočil medveď, pomoc si stihol privolať mobilom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zviera zaútočilo na nič netušiaceho muža v lese za dedinou. Vybral sa tam v utorok (7.7.) popoludní hľadať huby.

Stakčínska Roztoka 8. júla (TASR) - Pri obci Stakčínska Roztoka, v okrese Snina, napadol medveď človeka. Starší muž utrpel pri strete so zvieraťom poranenie dolnej končatiny. Je hospitalizovaný v sninskej nemocnici.

Zviera zaútočilo na nič netušiaceho muža v lese za dedinou. Vybral sa tam v utorok (7.7.) popoludní hľadať huby. "Ide o obyvateľa našej obce, ktorý u nás pracuje na aktivačných prácach. V lese bol sám, no našťastie mal pri sebe mobilný telefón. Privolal si ním na pomoc chlapov z dediny," informoval TASR starosta S. Roztoky Juraj Pyteľ.

Dedinčania mužovi zastavili krvácanie na nohe a zverili ho do rúk privolaných zdravotníkov. Tí ho po ošetrení transportovali do sninskej nemocnice, kde zostáva hospitalizovaný aj počas dnešného dňa.


Návštevníkom lesov sa v čase zberu lesných plodov odporúča obchádzať húštiny, kde môže odpočívať zver. "Pri náhodnom strete s medveďom sa mu netreba pozerať do očí, ale bokom. Z miesta by sa malo následne odchádzať preč pomalým krokom," uviedol pre TASR zoológ Správy Národného parku Poloniny Štefan Pčola.

Stakčínska Roztoka leží práve v susedstve zmieneného parku. Stret človeka s medveďom tu v posledných rokoch nezaznamenali. Podľa Pčolu to nesignalizuje vyššiu koncentráciu zvierat na krajnom východe krajiny. Populácia medveďov je tam za posledných 15 rokov stabilná. Pohybuje sa približne na úrovni 20 jedincov.