Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na Kaštieliku posvätili pamätník pripomínajúci boje I. svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Krčová

Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy nedávno ukončil práce na jeho výstavbe.

Mikulášová 20. októbra (TASR) – Na vrchole Kaštielik pri obci Mikulášová, okres Bardejov, v sobotu slávnostne posvätili pamätník pripomínajúci boje prvej svetovej vojny. Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy nedávno ukončil práce na jeho výstavbe. „Sobotňajšej slávnosti spojenej so spoločným turistickým pochodom sa zúčastnilo približne 60 ľudí,“ uviedol pre TASR predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Vrch Kaštielik predstavoval dôležitý obranný bod rakúsko-uhorskej armády. Vo februári a marci 1915 prebiehali o výšinu krvavé boje, ktoré si vyžiadali životy tisícov vojakov. Od I. svetovej vojny je výšina miestnym obyvateľstvom nazývaná aj Hora smrti. „Ľudia, ktorí sa hlbšie venovali udalostiam prvej svetovej vojny, vedeli o význame tohto miesta, bežní turisti sem však nechodili. Aj preto sme k pamätníku vybudovali náučný chodník, ktorý má zhruba tri kilometre a trasa sa dá prejsť za zhruba dve až tri hodiny. Jeho súčasťou sú informačné panely, nachádza sa v krásnom prostredí karpatských kopcov,“ ozrejmil Drobňák.

KVH pôsobí v Mikulášovej už dlhšie, v roku 2014 - 2017 sa tam podarilo obnoviť historický cintorín, ktorý priamo súvisí s bojovou činnosťou nad obcou. Hlavným motívom nového pamätníka je stret armád Rakúsko – Uhorska a Ruska na výšine Kaštielik v roku 1915. Symbolický bod stretu - kamenný monolit, je obkolesený sériou drevených stĺpov. "Drevené stĺpy boli navrhnuté v dvojakom materiálovom vyhotovení, čo symbolizuje dvojicu bojujúcich armád. Počet stĺpov reprezentuje pomer síl proti sebe stojacich vojakov," ozrejmil Drobňák s tým, že drevené stĺpy sú v okolí kamenného monolitu umiestnené v kruhovom tvare. Návštevník pamätníka sa tak symbolicky ocitne v epicentre bojov, obkolesený bojujúcim vojskom. „Celkovo 39 stĺpov vytvára dostatočnú hustotu, aby v návštevníkovi vyvolali pocit stiesnenosti a úzkosti. Rovnaké pocity, aké mohli zažívať vojaci na bojisku pred 100 rokmi," vysvetlil Drobňák.

Samotná stavba pamätníka začala v júni minulého roka, pričom najkomplikovanejšia bola doprava materiálu priamo na bývalé bojisko, pričom výrazne pomohol vojenský špeciál Praga V3S. Realizácia pamätníka bola podľa Drobňáka možná vďaka podpore projektu Networld, ktorý prepája dedičstvo I. svetovej vojny v dunajskom regióne. Zhotovenie pamätníka a náučného chodníka podporili obce Nižná Polianka a Mikulášová a rakúska organizácia Čierny kríž.