Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Miestne lyžiarske stredisko Strednica patrí k najstarším na Slovensku

Na snímke starosta obce Ždiar Pavol Bekeš. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V 90. rokoch stredisko prešlo na dva roky do rúk Telovýchovnej jednoty Ždiar, po nej nastúpila Prvá tatranská akciová spoločnosť, kedy sa podarilo dobudovať zasnežovanie a osvetlenie jednej zjazdovky.

Ždiar 11. januára (TASR) – Lyžiarske stredisko Ždiar – Strednica, nachádzajúce sa na úpätí Belianskych Tatier, patrí k najstarším na Slovensku. Spolu so Štrbským Plesom bolo dokonca prvé založené vo Vysokých Tatrách, keďže výstavba prvej lanovky sa tu začala ešte v roku 1952.

"Návštevnosť bola v tých 50., 60. a 70. rokoch pomerne veľká, keďže tu prebiehala výučba lyžovania, chodili sem lyžiarske kurzy a je to tak dodnes. K najväčšiemu rozvoju strediska došlo počas existencie Tatranskej správy účelových zariadení v Starom Smokovci. Za ich pôsobenia sa tu vybudovali všetky existujúce vleky, urobilo sa premostenie potoka, aby sa dalo jazdiť z jednej strany na druhú," priblížil začiatky strediska jeho súčasný riaditeľ Marián Bekeš.

V 90. rokoch stredisko prešlo na dva roky do rúk Telovýchovnej jednoty Ždiar, po nej nastúpila Prvá tatranská akciová spoločnosť, kedy sa tu podarilo dobudovať zasnežovanie a osvetlenie jednej zjazdovky. V roku 2005 celé stredisko odkúpilo Spoločenstvo vlastníkov pozemkov, ktoré ho prevádzkuje už deviatu zimnú sezónu. "Podarilo sa nám počas nášho pôsobenia predovšetkým prebudovať všetky budovy a jednotlivé sociálne a reštauračné zariadenia. Okrem toho sme vybudovali také technické zázemie v údolnej stanici pre všetky vleky. Vybudovali sme tu aj altánok a už tretí rok pracujeme na rozšírení strediska," doplnil Bekeš s tým, že v stredisku chýba čierna zjazdovka pre náročnejších lyžiarov a tiež sedačková lanovka.



Ku dnešnému dňu má prevádzkovateľ vydané stavebné povolenia na výstavbu sedačkovej lanovky, premostenie potoka v údolnej stanici sedačkovej lanovky a na výstavbu dvoch zjazdoviek, z ktorých jedna bude čierna a druhá červená. "Tým pádom by sme mali v stredisku celú škálu lyžiarskych svahov, pre začiatočníkov i náročných lyžiarov. Finančné náklady na tento projekt budú na úrovni 2 miliónov eur. Uchádzali sme sa aj o prostriedky z Európskej únie, zatiaľ nám vyhovené nebolo, budeme to však skúšať aj v novom programovacom období," doplnil Bekeš. Zároveň dodal, že novú lanovku a zjazdovky by mohli lyžiari začať využívať od zimnej sezóny 2015/2016.

Podľa neho stredisko má potenciál, jeho výhodou je predovšetkým poloha a dostatočné množstvo prírodného snehu. "Momentálne máme prepravnú kapacitu cez 6000 osôb, nechceli by sme zvyšovať objem prepravy, skôr by sme niektoré zdvojené vleky zrušili," uzavrel Bekeš.