Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Na Mestskom úrade v Poprade zriadili bezplatnú mediačnú poradňu

Ilustračné foto Foto: TASR

Svoje službu bude poskytovať bezplatne. Obyvatelia mesta ju môžu prvýkrát navštíviť vo štvrtok 5. novembra.

Poprad 3. novembra (TASR) – Na Mestskom úrade v Poprade zriadili novú mediačnú poradňu. Svoje službu bude poskytovať bezplatne. Obyvatelia mesta ju môžu prvýkrát navštíviť vo štvrtok 5. novembra. Verejnosti bude prístupná každý prvý štvrtok v mesiaci medzi 14. a 16. hodinou.

Vznik poradne odštartovala dohoda medzi mestom a tunajším Mediačným centrom. Obe strany sú podpísané pod memorandom o spolupráci. „Cieľom našej vzájomnej spolupráce je zabezpečiť lepší prístup k spravodlivosti prostredníctvom alternatívnej možnosti riešenia sporov, t.j. formou mediácie a zabezpečiť efektívnejšiu vymožiteľnosť práva pre obyvateľov mesta Poprad,“ uviedla riaditeľka Mediačného centra Dagmar Tragalová.

Mediátori podľa nej pomôžu sporiacim sa stranám reflektovať súčasný stav a poukázať na právne následky ich rozhodnutí. "Mediácia nie je zameraná na minulosť, ale pomáha riešiť súčasný stav so zameraním na zachovanie budúcich dobrých vzťahov," zdôraznila Tragalová.

Mediátori chcú v spolupráci s radnicou realizovať aj preventívne aktivity, aby predchádzali kriminalite a sociálno-patologickým javom v školskom prostredí. Rôzne prevenčné programy budú v tejto súvislosti zamerané na školskú a rovesnícku mediáciu.

„Na mediácii je dôležité, že dokáže súperenie zmeniť na spoluprácu, že dokáže zlepšiť komunikáciu medzi oboma stranami a zlepšiť vzájomné vzťahy. Aj preto verím, že tak, ako sa osvedčila bezplatná právna poradňa, ktorú zabezpečujú mestskí právnici pre Popradčanov každú prvú stredu v mesiaci v čase od 14.00 do 16.00 h, tak si svojich klientov nájde aj bezplatná mediačná poradňa,“ poznamenal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Mediáciou možno riešiť rôzne spory, a to napríklad medzi susedmi. Ďalej ide o konflikty občanov so susediacimi inštitúciami, reštauráciami či dopravcami, rodinnoprávne spory, obchodné záväzkové spory, spory z pracovnoprávnych vzťahov, zo školského prostredia a v neposlednom rade aj environmentálne konflikty.