Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Levoči budú súťažiť v čítaní a písaní Braillovho písma

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Súťažné podujatie odštartuje v sobotu.

Levoča 15. októbra (TASR) – V čítaní a písaní Braillovho písma si zmerajú svoje sily účastníci súťaže najbližší víkend v Levoči. Zorganizuje ju Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNaSS). Pôjde konkrétne o celoslovenské finále.

"Zo 77 súťažiacich postúpilo do celoslovenského finále 21, z toho štyria sú prihlásení do kategórie písanie, 11 do kategórie čítanie a šiesti súťažia v oboch kategóriách," informovala Ivana Potočňáková z organizačného tímu podujatia.

Dodala, že súťažné podujatie odštartuje v sobotu (17.10.) o 13.30 h. Jej dejiskom bude Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Slávnostné vyhlásenie výsledkov spojené s koncertom hudobníčok Viery Petrovčinovej a Martiny Slebodníkovej, sa uskutoční v levočskom Mestskom divadle so začiatkom o 19.00 h.

Pre úspech v spomínanej súťaži je dôležitá rýchlosť. Dôraz sa však kladie aj na presnosť čítania alebo zápisu textu. "Najlepší postupujúci z krajských kôl dokázal text v Braillovom písme prečítať už za 1 minútu a 5 sekúnd, na Pichtovom stroji, ktorý slúži pre zápis bodového písma, ho najlepší napísal za 1 minútu a 56 sekúnd," ozrejmila Potočňáková.

Ako ďalej uviedla, kto sa naučí Braillovo písmo už na základnej škole, nemá neskôr problém s jeho efektívnym používaním. Iná situácia je v prípade ľudí, ktorí prišli o zrak v dospelosti. Vtedy si výučba vyžaduje väčšiu dávku úsilia a trpezlivosti.

"Snažíme sa presvedčiť nevidiacich, že aj keď nebudú v čítaní perfektní, môže byť Braillovo písmo v ich živote dôležitým pomocníkom, a to napríklad pri rozoznávaní liekov, označovaní potravín či zvukových nosičov," vysvetľuje Josef Zbranek, podpredseda ÚNaSS a koordinátor súťaže.

"Každý podnet vedúci k motivácii týchto ľudí je dôležitý. Patrí medzi ne aj táto súťaž, kde jedna z kategórií je určená ľuďom, ktorí sa naučili Braillovo písmo v posledných piatich rokoch a nestihli si ho celkom osvojiť," doplnil Zbranek.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím bezplatne v každom kraji Slovenska. Únia vznikla v roku 1990.