Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľníci z krajín V4 pomôžu pri obnove vojnových cintorínov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tieto tábory dobrovoľníkov z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) organizuje každoročne KVH Beskydy v spolupráci so samosprávami, kde sa obnovujú miesta pochovaných vojakov z prvej svetovej vojny.

Humenné 5. augusta (TASR) - Obnova cintorínov vojakov z prvej svetovej vojny na severovýchode Slovenska je cieľom medzinárodného tábora dobrovoľníkov, ktorý sa začne v stredu 6. augusta. Počas štyroch dní budú nadšenci pracovať na cintorínoch vo Veľkrope v okrese Stropkov a pri obciach Výrava a Svetlice v okrese Medzilaborce. TASR o tom dnes informoval predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák.

Tieto tábory dobrovoľníkov z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) organizuje každoročne KVH Beskydy v spolupráci so samosprávami, kde sa obnovujú miesta pochovaných vojakov z prvej svetovej vojny. Myšlienkou je zapojiť do týchto aktivít aj záujemcov zo zahraničia.

"Momentálne mám nahlásených zhruba 18 až 20 dobrovoľníkov, bude sa to v priebehu dňa meniť. Sú jednak zo Slovenska, väčšia skupina prichádza aj z Maďarska. V sobotu, ako predpokladáme, sa k nám pripoja kolegovia z Poľska," uviedol Drobňák. Českí nadšenci sa zúčastnili na podobnom tábore v júli pri obnove cintorína pri obci Mikulášová (okr. Bardejov).

Hlavná časť prác bude tentokrát prebiehať na cintoríne vo Veľkrope, ktorý je najväčším svojho druhu u nás. "Preto aj jeho obnova je veľmi náročná, ide o veľkú plochu v pomerne ťažkom teréne, takže dva dni sa bude pracovať tam," vysvetlil predseda KVH Beskydy. Na cintoríne vo Výrave treba podľa neho ešte dobudovať prístupový chodník a upraviť okolie. Na pietnom mieste vo Svetliciach, ktorého dokončenie obnovy sa plánuje tento rok, budú dobrovoľníci pripravovať oplotenie areálu.

Vojnové cintoríny sú svedectvom ťažkých bojov, ktoré v regióne prebiehali v rokoch 1914 až 1915 medzi ruskou armádou na jednej strane a rakúsko-uhorskou a nemeckou armádou na strane druhej.