Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Chodníky vo Vysokých Tatrách sú zľadovatené

Vysoké Tatry, ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Príčinou sú výkyvy počasia, keď počas dňa teplo roztápa sneh. Nočné teploty pod bodom mrazu roztopený sneh a vodu na chodníkoch zamŕza.

Tatranská Lomnica 8. februára (TASR) - Všetky značkované turistické chodníky v Tatranskom národnom parku pokrýva v súčasnosti vrstva zľadovateného snehu alebo ľadu. Informoval o tom vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu Dominik Michalík

„Príčinou sú výkyvy počasia, keď počas dňa teplo aj to málo snehu, ktoré v Tatrách je, roztápa, a nočné teploty pod bodom mrazu, vďaka ktorým roztopený sneh a voda na chodníkoch zamŕza. Turisti by mali s touto skutočnosťou počítať a na túru sa riadne vystrojiť. A to vrátane paličiek a vhodnej obuvi prípadne stúpacích želiez, tzv. mačiek,“ upozornil Michalík.

Pracovníci strediska už v minulých dňoch rozmiestnili na najnavštevovanejších turistických chodníkoch v TANAPe informačné tabule upozorňujúce turistov na zľadovatený povrch turistických chodníkov. „Turisti by si mali uvedomiť, že na túry po takomto povrchu chodníka sa vydávajú na vlastné nebezpečenstvo,“ dodal Michalík.