Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Občania budú môcť cez aplikáciu požiadať o hlasovanie zo zahraničia

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po uzatvorení volebnej miestnosti Foto: TASR/AP

Na zaslanie žiadosti treba vyplniť základné údaje o žiadateľovi a adresu na doručenie hlasovacích lístkov.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Aplikáciu, pomocou ktorej si môže občan SR vytvoriť žiadosť o hlasovací preukaz či voľbu poštou, opäť pripravilo občianske združenie (OZ) Slovensko.Digital. Cieľom aplikácie je zjednodušiť účasť v budúcoročných parlamentných voľbách pre občanov, ktorí nežijú na Slovensku alebo v čase volieb budú mimo svojho trvalého bydliska. TASR o tom informoval Matúš Kollár zo Slovensko.Digital.

"Aplikáciu, ktorá ľuďom zjednodušuje prístup k hlasovacím preukazom či voľbe zo zahraničia, pripravujú ľudia z našej komunity už pravidelne pred každými voľbami. Funkcionalitu sme konzultovali s ministerstvom vnútra, aby sme občanom poskytli správne informácie," vysvetľuje Hana Benediktová zo Slovensko.Digital.

Obe žiadosti si občania môžu vytvoriť cez webovú aplikáciu navody.digital. Žiadatelia pritom podľa Slovensko.Digital nepotrebujú ani občiansky preukaz s čipom, žiadosť stačí poslať bežným e-mailom. Na zaslanie žiadosti treba vyplniť základné údaje o žiadateľovi, adresu na doručenie hlasovacích lístkov a poslať e-mail na uvedenú adresu. Adresy na doručenie žiadostí overuje skupina dobrovoľníkov v spolupráci s občianskym združením Srdcom doma.

"Na vytvorenie žiadosti je potrebné vyplniť osobné údaje. Tieto dáta však nikam neukladáme, vyplnia sa len do tela emailovej žiadosti, ktorú ďalej používateľ sám posiela na adresu svojej obce či mestskej časti," dodal Ján Suchal zo Slovensko.Digital.