Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V Národnom žrebčíne Topoľčianky je dnes Veľký konský deň

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dnes je na predaj vyše 50 koní rôznych plemien, záujemcovia si môžu vybrať z chovov viacerých slovenských chovateľov.

Topoľčianky 12. apríla (TASR) – Národný žrebčín Topoľčianky otvoril dnes brány nultého ročníka Veľkého konského dňa. Milovníci koní si z neho môžu nielen odviezť prírastok do svojej stajne, ale využiť i ďalšie možnosti týchto nových predajno-propagačných trhov.

Zámerom je podľa slov vedúceho marketingu topoľčianskeho žrebčína Emila Kovalčíka sústrediť na jednom mieste čo najširšiu ponuku pre "koničkárov". Dnes je na predaj vyše 50 koní rôznych plemien, záujemcovia si môžu vybrať z chovov viacerých slovenských chovateľov. Samotné Topoľčianky ponúkajú 20 zvierat, ďalšie zvieratá sú z Dvorov nad Žitavou, z Nitrianskeho Pravna, Trstíc, Lábu, Vydrian, Vyšehradného či Sv. Jura.

Okrem toho sa v areáli žrebčína predstavujú školy, ktoré sa venujú výchove odborníkov v chove koní a jazdectve - Slovenská poľnohospodárska univerzita, stredné odborné školy z Ivanky pri Dunaji, Šale a Zlatých Moraviec. Svoje stánky si rozložili aj zväzy chovateľov huculských a arabských koní, výrobcovia a predajcovia jazdeckých a chovateľských potrieb, krmiva i organizátori letných táborov pre deti a mládež, spojených s chovom koní a jazdeckou turistikou.

"Chceme napomôcť súkromným chovateľom s odbytom koní. Národný žrebčín je garantom chovu koní, v dôsledku krízy sme zaznamenali pokles v tejto komodite. V súčasnosti registrujeme na Slovensku okolo 180 chovateľov tradičných plemien," povedal Kovalčík. Ten, kto si chce nového koňa zadovážiť, by mal počítať s výdavkami od 2000 do 10.000 eur.

Žrebčín chce z tohto podujatia urobiť tradíciu, konanie plánuje vždy týždeň pred Veľkou nocou.