Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Nitriansky kraj

Choré pagaštany v Želiezovciach na Ulici kpt. Nálepku nahradia novými

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/Milan Kapusta

K zhoršeniu ich stavu prispelo aj orezávanie z dôvodu zasahovania konárov do ochranného pásma elektrického vedenia a tiež dlhodobé napadnutie ploskáčikom pagaštanovým.

Želiezovce 13. marca (TASR) - Na Ulici kpt. Nálepku v meste Želiezovce v okrese Levice už dlhší čas samospráva monitorovala zhoršený stav pagaštanov rastúcich pred rodinnými domami. Padajúce konáre, zoschnuté časti korún či dutiny, vykazujúce prehnitie kmeňa, viedli k tomu, že mesto požiadalo o súhlas na výrub týchto drevín.

Ako dnes TASR informovala pracovníčka Oddelenia výstavby, územného rozvoja a životného prostredia Mestského úradu v Želiezovciach Gabriela Bieliková, s výrubom by sa malo začať v blízkej budúcnosti. "Určite budú mnohým obyvateľom tieto mohutné stromy chýbať, najmä v letnom období. Mesto však za ne pripravuje náhradnú výsadbu," uviedla Bieliková.

V prvom štádiu samospráva zabezpečí výrub iba tých drevín, ktoré sú v havarijnom stave. "Po vykonaní obhliadky za účasti dendrológa zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky sa však zistilo, že takmer všetky pagaštany vykazujú riziko, pretože pri podrobnejšom skúmaní bola na všetkých drevinách zistená prítomnosť plodníc drevokazných húb, dutín vykazujúcich značné štádium hnilobných procesov kmeňa a koruny, ako aj zníženie celkovej stability drevín," dodala.

K zhoršeniu ich stavu prispelo aj orezávanie z dôvodu zasahovania konárov do ochranného pásma elektrického vedenia a tiež dlhodobé napadnutie ploskáčikom pagaštanovým. "Mesto v minulosti na záchranu týchto drevín a predĺženie ich životnosti objednávalo chemické ošetrenie proti ploskáčikovi. Posledné roky už od tejto finančne náročnej záležitosti samospráva upustila. V najbližšom období by sa mali vyrúbať dreviny, na ktoré už má mesto súhlas na výrub. Ide o šesť pagaštanov, v prípade ktorých boli zaznamenané padajúce konáre," uviedla Bieliková s tým, že následne po vydaní súhlasu na zvyšné dreviny sa vo výrube bude pokračovať.

Pevne veríme, že nová výsadba bude zo strany obyvateľov prijatá s porozumením. Tak, ako v súčasnosti pagaštany, aj novo vysadené dreviny budú spĺňať všetky nenahraditeľné funkcie sprievodnej zelene, či už ide o produkciu kyslíka, filtráciu a zachytávanie nečistôt, alebo aj mikroklimatickú funkciu ako spomaľovanie odtokových pomerov, zachytávanie zrážok a tlmenie prehrievania spevnených plôch, nehovoriac o estetickej funkcii,“ ukončila Bieliková, ktorá v mene mesta obyvateľov požiadala o zhovievavosť a toleranciu pri výruboch a s nimi spojených obmedzeniach na verejných priestranstvách pred rodinnými domami.