Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Žatvu na poliach pri Nitre ovplyvnilo sucho a extrémne vysoké teploty

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pracovníci Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU ukončili žatvu hustosiatych obilnín a zber repky na výmere takmer 1000 hektárov.

Nitra 28. júla (TASR) – Tohtoročnú žatvu na poliach Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU), s. r. o., Koliňany ovplyvnili nedostatok vlahy a dlhotrvajúce extrémne vysoké teploty. Napriek tomu hodnotí konateľ podniku Ján Lajda výsledky žatevných zberových prác ako veľmi dobré.

„V porovnaní s minulosťou je žatva v súčasnosti jednoduchšia, poľnohospodárov však čoraz častejšie skúšajú nepriaznivé výkyvy počasia, ktoré majú významný vplyv na každoročnú úrodu,“ skonštatoval Lajda, ktorý na záver žatvy symbolicky odovzdal žatevný veniec rektorke SPU Klaudii Halászovej.

Pracovníci Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU ukončili žatvu hustosiatych obilnín a zber repky na výmere takmer 1000 hektárov. Úrodu obilnín a repky v tomto roku najviac ovplyvnil nedostatok vlahy v ich rozhodujúcich fázach rastu. Po suchom marci a apríli síce v máji padli potrebné zrážky, ale extrémne horúci jún bez zrážok sa postaral o nízke úrody plodín.

Najlepšie výsledky podnik dosiahol v pestovaní pšenice ozimnej s úrodou 6,47 tony z hektára. Podstatne horšie dopadla pšenica tvrdá s úrodou 4,42 tony z hektára. Výnosy jačmeňa jarného s výbornou sladovníckou kvalitou predstavovali 5,69 tony z hektára. Výnosy repky olejnej nesplnili očakávania pestovateľov, úroda sa pohybovala na úrovni 3,14 tony z hektára.