Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

V Zlatých Moravciach sa obávajú medzipodnikového kanibalizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Miera nezamestnanosti v okrese dosahuje v súčasnosti 5,6 percenta, len za posledný rok ubudlo z evidencie úradu práce 600 ľudí

Zlaté Moravce 28. januára (TASR) – Firmy v Zlatých Moravciach avizujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a obávajú sa, že sa situácia na trhu práce bude zhoršovať. Miera nezamestnanosti v okrese dosahuje v súčasnosti 5,6 percenta, len za posledný rok ubudlo z evidencie úradu práce 600 ľudí, potvrdil primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár.

„Zamestnanie našli v rôznych firmách v meste, aj menších, ktorým sa začalo dariť a získali lukratívne zákazky do zahraničia. A sú tu aj ďalšie, ktoré majú veľmi dobré vyhliadky aj v súvislosti s očakávaným príchodom automobilky Jaguar Land Rover do Nitry,“ povedal primátor.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy firiem v zlatomoravskom priemyselnom parku začiatkom tohto týždňa potvrdil obavy firiem z nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily a možného „medzipodnikového kanibalizmu“ jednotlivých zamestnávateľov. „Obávajú sa, že si firmy budú navzájom preberať pracovné sily. V regióne je táto nervozita zjavná najmä s ohľadom na príchod veľkých investorov do Nitry.“ Firmy avizujú nedostatok technológov, technikov, výrobných logistov.

Jednou z možných ciest, ako si zabezpečiť dostatok kvalifikovaných zamestnancov, je podľa primátora duálne vzdelávanie. Aj tu však spoločnosti narážajú na nízky záujem. „Spoločnosť KTL, a. s., mala záujem o päť žiakov v duálnom vzdelávaní, no zrejme sa im tento stav nepodarilo naplniť. Ich požiadavka bola vyššia ako počet prihlásených žiakov,“ skonštatoval Husár.

Premiér Fico tiež vidí v duálnom vzdelávaní a výchove vlastných zamestnancov cestu, ako získať kvalifikovaných pracovníkov. „Ak je miera nezamestnanosti pod šesť percent, ťažko nájdeme niečo v štruktúre nezamestnaných. Polovica z nich sú cigáni, ktorí nemajú ani základné vzdelanie, potom sú medzi nimi ľudia, ktorí majú na krku exekúcie, a tí robiť nepôjdu, pretože sa obávajú, že im exekútor skočí na ich plat, a potom sú tam ľudia, ktorí nechcú robiť, a na to máme pripravené riešenie,“ povedal Fico. Podľa jeho slov všade na Slovensku sa pracovníci úradov práce stretávajú s agresivitou ľudí, ktorým ponúkajú prácu.