Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre bráni rozšíreniu Vianočného mestečka slabá elektrická sieť

Archívna snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

O rozširovaní vianočných trhov, i o spôsobe výberu trhovníkov v nasledujúcich rokoch budú zrejme mestskí poslanci rozhodovať až na svojom decembrovom rokovaní.

Nitra 16. novembra (TASR) – Vianočné mestečko v Nitre by sa malo zo Svätoplukovho námestia rozšíriť aj na ďalšie ulice na pešej zóne. Myslí si to mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková, podľa ktorej by mal každý záujemca dostať možnosť predávať svoj tovar na mestských vianočných trhoch. Súčasné mestečko, ktoré tvorí 31 predajných stánkov, je podľa poslankyne kapacitne nedostačujúce.

Atakujú nás občania, ktorí majú záujem dostať sa do Vianočného mestečka. Je tu XY žiadostí a my nevieme týmto ľuďom vyhovieť. Prečo neotvoríme celú Kupeckú a Štefánikovu ulicu a nech si ľudia predávajú čo chcú. Nech príde do mestečka kto chce a nech sa realizuje tak, ako je to podľa mojich informácií aj v iných mestách,“ skonštatovala Kolenčíková.

Podľa jej slov by malo mesto prehodnotiť aj spôsob, akým sa vyberajú prevádzkovatelia stánkov. Ako upozornila, v súčasnosti magistrát nemá prijaté žiadne pevne stanovené zásady, podľa ktorých by sa predajcovia do Vianočného mestečka vyberali. „Mala by tam byť transparentnosť tak, ako to je pri verejných obstarávaniach. Mal by dostať príležitosť ten, kto ponúkne vyššiu sumu. Očakávam, že takýto spôsob výberu prinesie do mestskej pokladne v porovnaní so súčasnosťou dvoj- aj trojnásobne väčšie príjmy,“ uviedla Kolenčíková. Podľa jej názoru by sa mesto malo vrátiť k výberu trhovníkov prostredníctvom elektronickej aukcie. Tú už poslanci schválili na návrh klubu #Siete v novembri minulého roka. Hneď na prvom tohtoročnom zasadnutí zastupiteľstva však uznesenie a s ním aj výber prevádzkovateľov stánkov cez elektronickú aukciu zrušili.

Podľa Kolenčíkovej to bola chyba a mesto by sa k tejto forme výberu malo vrátiť. „Pri elektronickej dražbe je dôležitá hlavne transparentnosť. Pretože rovnosť je jedna zo základných spoločenských hodnôt. A preto by mal každý občan podnikajúci v Slovenskej republike dostať rovnakú príležitosť predávať na podujatiach organizovaných mestom Nitra. Dnes o tom rozhoduje pár ľudí, nejaká komisia, možno len na základe subjektívneho hodnotenia,“ doplnila. Podľa primátora Jozefa Dvonča bude mesto postupovať podľa uznesenia poslancov a v prípade, že zastupiteľstvo rozhodne o výbere prevádzkovateľov stánkov cez elektronickú aukciu, tak ju magistrát zorganizuje. „My sa snažíme rešpektovať uznesenia. Keď raz poslanci rozhodli, že bude aukcia a potom rozhodli, že zasa nebude, tak sme postupovali takým spôsobom, aby sme zabezpečili fungovanie Vianočného mestečka,“ uviedol.

Ako pripomenul, väčší problém ako s elektronickou akciou by bol pri prípadnom rozširovaní Vianočného mestečka o ďalšie stánky. Dôvodom je predovšetkým nedostatočná elektrická sieť. „To je ten problém. My si nemôžeme dovoliť viacej stánkov, pretože kapacitne by to elektrická energia nezvládla. Pokiaľ niekto povie, že bude na Kupeckej ulici, alebo na pešej zóne s vlastným tovarom, tak my mu to určite umožníme. Ale bude si musieť podmienky na predaj vybudovať sám, pretože to Vianočné mestečko má nejaké usporiadanie a má obmedzené možnosti z hľadiska pripojenia sa na elektrickú energiu,“ vysvetlil Dvonč.

O rozširovaní vianočných trhov, i o spôsobe výberu trhovníkov v nasledujúcich rokoch budú zrejme mestskí poslanci rozhodovať až na svojom decembrovom rokovaní. Dovtedy na návrh Kolenčíkovej musí radnica pripraviť zoznam žiadateľov na prevádzkovanie stánkov vo Vianočnom mestečku v tomto roku, informovať o zložení komisie, ktorá uchádzačov vyberala, zverejniť zoznam vybraných trhovníkov i kritériá, na základe ktorých výber prebiehal.