Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Nitriansky kraj

Komárno používa dvojjazyčné formuláre na platbu daní

Dvojjazyčné formuláre Foto: TERAZ.sk/Mesto Komárno

Dvojjazyčné formuláre zaviedlo ako prvé mesto so zmiešanou národnosťou.

Komárno 25. apríla (TASR) - Komárno ako prvé mesto na Slovensku so zmiešanou národnosťou zaviedlo dvojjazyčné formuláre na zaplatenie daňových poplatkov. V prvom kole išlo o tlačivá na zaplatenie daní z nehnuteľností a poplatku za odvoz a likvidáciu odpadov. Povedal to hovorca Mestského úradu Komárno Róbert Králik.

"V polovičke apríla vydal správca dane prvé slovensko-maďarské rozhodnutia. Mesto tým vyhovelo oprávneným požiadavkám občanov, ako aj splnilo uznesenie mestskej samosprávy," uviedol Králik. Podľa jeho slov dvojjazyčnosť umožnila technická zmena v informačnom systéme. Podarilo sa zároveň zaviesť nový spôsob spracovania dát. Rozhodnutia sa netlačia klasickým spôsobom, ale na špeciálny papier, ktorý po zlepení slúži zároveň aj ako obálka. "Mesto tak ušetrí nielen čas, ale aj pracovnú silu," konštatoval.

Dodal, že mestský úrad aj doteraz podporoval používanie jazyka národnostnej menšiny a v budúcnosti urobí všetko pre to, aby dvojjazyčná komunikácia bola prirodzená pre všetkých obyvateľov.