Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Žiacky tím SPŠ v Leviciach pripravil súťažný elektromobil

Ilustračná snímka Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Týmto projektom sa škola zapojila do národnej a súčasne medzinárodnej súťaže, ktorá propaguje využitie obnoviteľnej energie ako súčasť moderného technického vzdelávania.

Levice 30. januára (TASR) - Žiacky tím Strednej priemyselnej školy (SPŠ) Levice zostavil model pretekárskeho diaľkovo ovládaného automobilu v mierke 1:10 s elektromotorom a hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom. Týmto projektom sa SPŠ Levice zapojila do národnej a súčasne medzinárodnej súťaže Hydrogen Horizon Automotive Challenge, ktorá propaguje využitie obnoviteľnej energie ako súčasť moderného technického vzdelávania.

Ako TASR informoval riaditeľ SPŠ Levice Roman Karaffa, súťažný tím H2AC skonštruoval model autíčka v súlade so špecifickými pravidlami a podmienkami, ktoré sú uvedené v pravidlách súťaže. "S modelom sa zúčastníme vytrvalostných pretekov v Bratislave," uviedol Karaffa.

Škole bolo poskytnuté nielen vybavenie a pomôcky na technické vyučovanie, ale tiež kompletné metodické materiály pre učiteľov odborných predmetov, príklady a laboratórne cvičenia. "Teda okrem súťažného automobilu disponujeme sadou didaktických materiálnych prostriedkov na vyučovanie predmetu alternatívne zdroje energie," povedal Karaffa s tým, že projekt je dotovaný viacerými sponzormi súťaže sumou 10.000 eur, pričom finančná spoluúčasť od rodičov žiakov SPŠ Levice je 1500 eur.

Podľa jeho slov tímu zostáva dokončiť karosériu a už len trénovať na preteky.