Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Po roku sa pod Zoborom opäť stretnú milovníci dobrého jedla a jahôd

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na podujatí sa predstavia pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary, aj vinári ocenení na medzinárodných súťažiach.

Nitra 13. apríla (TASR) – Po roku sa v Nitre opäť stretnú milovníci dobrého jedla a zábavy na Festivale chutí Nitrianskeho kraja. Uskutoční sa 4. júna a jeho súčasťou bude festival jedla s odkazom na pestovanie jahôd v regióne Jahodová Nitra.

"V tomto roku predstavíme nielen regionálne špeciality a pestovateľov, ale aj kamenné reštaurácie, ktoré prídu za labužníkmi na pešiu zónu a Svätoplukovo námestie a ponúknu viac ako 150 netradičných jedál. Súčasťou budú jahodové špeciality ako jahodová ricotta, čokoládovo jahodová mouse, medovina so šampanským a jahodami, jahodové tóny vo vínach či výberová káva s príchuťou jahôd," skonštatovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu. Na podujatí sa predstavia pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary, aj vinári ocenení na medzinárodných súťažiach. V mnohých stánkoch sa bude variť naživo, nebudú chýbať ochutnávky, praženie kávy a barmanský stánok. Okrem regionálnych prevádzok budú mať zastúpenie aj partnerské zahraničné kuchyne z Maďarska, Poľska, Grécka, Česka a zo Srbska.

Umenie kuchárov doplní bohatý sprievodný program, cimbalová hudba pri degustácii najlepších regionálnych vín vo vínnom stane či jazzové korzo pri gastronomických prevádzkach. Na svoje si prídu aj milovníci bubnov, rytmu a južanského temperamentu. Počas popoludnia sa na hlavnom pódiu uskutoční škola samby a salsy pre začiatočníkov aj pokročilých tanečníkov.

Súčasťou festivalu bude Medzinárodný festival bubnov a perkusií drumpoint Slovakia 2016 sprevádzaný tanečnicami. Večer spríjemní návštevníkom Fiesta pod Zoborom - galavečer slovenskej a latinskoamerickej kultúry, sambové tanečníčky, bubeníci, ľudová hudba. "Jednotlivé vystúpenia budú prepojené s motívom tragickej lásky Rómea a Júlie," povedala Póčiková. Súčasťou podujatia bude aj večerné premietanie európskeho filmu v Gotickej priekope na Nitrianskom hrade.