Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj vyčerpal takmer celý balík európskych fondov

Predseda NSK Milan Belica to považuje za veľký úspech.

Nitra 5. marca (TASR) – Rozvoj Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), čerpanie financií z fondov Európskej únie (EÚ) či možnosti zvyšovania zamestnanosti. O týchto i ďalších témach dnes rokoval predseda NSK Milan Belica s podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom.

"V priebehu 12 mesiacov je to jeho druhá návšteva v našom kraji. Pýtal sa na viaceré veci. Okrem iného aj na to, ako sa nám darilo čerpať zdroje z Regionálneho operačného plánu (ROP). Uistil som ho, že aj napriek tomu, že sme museli dva roky čakať na naštartovanie celého procesu, prostriedky z fondov EÚ, ktoré boli vymedzené, sme vyčerpali prakticky skoro stopercentne. A to je veľký úspech. Lebo pokiaľ by sme to porovnávali s iným operačnými programami a nakoniec aj s Európou, tak všade to tak nie je," skonštatoval Belica.

Podpredseda Európskej komisie sa tiež zaujímal o to, ako je kraj pripravený na prípadné nové investície. Pýtal sa tiež na potreby a pomoc, ktorú by vyššie územné celky zo strany EK či Európskej únie potrebovali. Podľa Belicu by mala smerovať predovšetkým do rozvoja malého a stredného podnikania a zvyšovania zamestnanosti.

"To je absolútna priorita. Ale dôležitá je aj pomoc pri ochrane životného prostredia, predovšetkým spodných vôd, na ktoré je práve Nitriansky kraj bohatý. Bavili sme sa aj o tom, že treba trošku urýchliť proces ochrany životného prostredia, budovanie kanalizácie a zabezpečenie zásobovania obyvateľstva pitnou vodou. Ale prioritou stále zostáva zvyšovanie zamestnanosti. Tá je veľkým problémom nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách," skonštatoval Belica. Ako po stretnutí so Šefčovičom zdôraznil, EK môže pri riešení týchto problémov regiónom reálne pomôcť.

"Ale nikdy ten proces nebude jednosmerný. V prvom rade starostovia, primátori a predstavitelia krajov musia byť iniciatívni," zdôraznil Belica.