Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava Spájanie Európy pripomína udalosti z roku 1989

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výstavu inicioval Ústav stredoeurópskych jazykov a kultúr na UKF a Poľský inštitút v Bratislave.

Nitra 26. septembra (TASR) – Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre v týchto dňoch sprístupnili výstavu, ktorá približuje udalosti v roku 1989 v Európe. Ťažisko expozície s názvom Spájanie Európy je zamerané na obdobie veľkých politicko-spoločenských zmien na konci 80. rokov minulého storočia.

Výstavu inicioval Ústav stredoeurópskych jazykov a kultúr na UKF a Poľský inštitút v Bratislave. „Jej návštevník má možnosť pripomenúť si emotívne chvíle doby, kľúčové udalosti roku 1989 a tiež súvislosti s tým spojené. Takými sú napríklad niekdajšia strata štátnosti a sovietizácia Poľska, či extrémna deštrukcia stredoeurópskeho priestoru,“ uviedol Milan Jozek z Ústavu stredoeurópskych jazykov a kultúr na Fakulte stredoeurópskych štúdií UKF.

Ako doplnil, exponáty výstavy pripomínajú aj osobnosť Karola Wojtylu v procese ozdravovania Poľska, smerovanie k nastoleniu občianskych slobôd v strednej Európe, pád železnej opony a formálnu porážku komunistickej diktatúry v strednej Európe. „Výstava je situovaná vo vestibule Fakulty stredoeurópskych štúdií UKF a potrvá približne do konca novembra,“ dodal Jozek.