Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianske fašiangy spríjemní jarmok, dobré jedlo a kultúrny program

Ilustračná snímka Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ľudoví a umeleckí remeselníci z celého Slovenska si svoje stánky rozložia na Svätoplukovom námestí 25. februára o 10. hodine.

Nitra 25. januára (TASR) - Jarmok a sprievodný kultúrny program budú aj tento rok vytvárať atmosféru Nitrianskych fašiangov. Ľudoví a umeleckí remeselníci z celého Slovenska si svoje stánky rozložia na Svätoplukovom námestí 25. februára o 10. hodine. Návštevníci budú môcť okrem toho ochutnať aj zabíjačkové špeciality a ďalšie tradičné fašiangové dobroty.

„O navodenie výbornej atmosféry sa postarajú skupiny Lojzo a Vrbovskí víťazi, pre ktorých je charakteristické používanie netradičných hudobných nástrojov. Organizátori preto vyzývajú ľudí, aby si priniesli na námestie hrebene, pokrievky na hrnce a iné zvláštne hudobné nástroje, s pomocou ktorých zahrajú dobre známu pieseň Pec nám spadla,“ uviedla Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre.

Súčasťou jarmoku bude aj gazdovský dvor Detskej farmy Humanita s domácimi zvieratkami. Záujemcovia sa môžu zadarmo povoziť po pešej zóne na bričke ťahanej koníkom. „Veselý fašiangový sprievod vykročí na pešiu zónu o 16. hodine. Kto si prinesie fašiangovú masku, môže sa pridať k chodúliarom, folklórnym skupinám, bubeníkom a najrôznejším maškarám. Fašiangové popoludnie vyvrcholí pochovávaním basy a ukážkami slovenských ľudových zvykov,“ povedala Synaková.

Ako doplnila, súčasťou fašiangov budú aj oslavy Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Mesto Nitra pri tejto príležitosti pripravilo pre všetkých záujemcov bezplatnú prehliadku s výkladom odborného sprievodcu. Na fašiangové potulky uličkami  Dolného a Horného mesta sa pôjde v sobotu 25. februára o 13. hodine spred budovy Nitrianskeho informačného systému.